Ускоро Новосадско музичко лето: Ево шта слушамо ове године

Новосадско музичко лето ће 20. јуна отворити наступ Опере Српског народног позоришта са чак 11 солиста, већином првака наше опере, а под диригентском палицом Бојана Суђића.

културе.рс • 4. јун 2024.

фото: Pixabay

Наредни програм ће приредити Војвођански симфонијски оркестар предвођен маестром Александром Којићем. 

Као солиста ће свирати млади јерменски виолончелиста Нарек Хакназарјан, победник престижног Такмичења „Чајковски”. 

Овим концертом на отвореном биће обележен и Светски дан музике – 21. јун.

„Младе звезде оперске сцене” назив је програма на којем ће се 22. јуна представити члановиМеђународног оперског студија „Војислав Солдатовић“, намењеног младим даровитим певачима и диригентима од 20 до 35 година из Србије и иностранства, а који делује у оквиру Српског народног позоришта. 

На репертоару ће се наћи арије из славних дела највећих оперских стваралаца, а концертом ће дириговати Стефан Зекић.

У наставку Новосадског музичког лета одржаће се потом још четири, жанровски сасвим различитаконцерта. 

Новосађанин Бошко Дудварски, заједно с одабраним домаћим и хрватским музичарима ће 25. јуна мелодијама легендарних извођача, попут Оливера Драгојевића, Мишо Ковача, Арсена Дедића, Зорице Конџе, Масима и Џибонија, унети дух Далмације у срце Новог Сада. 

Затим, 1. јула, следи музички пројекат који окупља наше врсне, а жанровски потпуно другачије извођаче.

Велики тамбурашки оркестар РТВ и Оркестар Александра Дујина и вокални солисти Звонко Богдани Невена Рељин, направиће један занимљив спој традиционалне тамбурашке и џез, светскеевергрин и филмске музике.

Дан касније, 2. јула, другачију енергију у програм музичког лета унеће Џони миднајт трио, нашег прослављеног глумца Николе Ђуричка, а у поменутом саставу певача и гитаристе, с обрадама песама домаћих рок састава и извођача, с простора Југославије, међу којима су Рибља чорба, КУД Идијоти, ЕКВ, Дадо Топић.

Новосадско музичко лето ће 3. јула затворити Новосадски биг бенд и диригент Федор Вртачник с ревијалним програмом и великим хитовима џез, фанк, поп, соул и класичне музике.

Специјалне гошће на програму биће Јана Шуштершич и Данка Адамов.

Сви концерти почињу у 21 час.

У случају лошег времена, програми ће бити измештени у Синагогу и Српско нарoдно позориште.

#нови сад #новосадско музичко лето #програм

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!