”Франк V” отворио јубиларни 50. ИНФАНТ

У препуној великој сали Српског народног позоришта, свечано је отворено јубиларно, педесето издање Интернационалног фестивала алтернативног и новог театра Инфант.

културе.рс • 9. септембар 2023.

Peter Giodani

”Фестивал је настао давне 1974. године као „Мало позорје“ с циљем да промовише и окупља слободне, неформалне и неинституционалне позоришне групе и уметнике који су доносили нове правце у позоришној уметности. Након двадесет година постојања он прераста у ИНФАНТ и до данашњих дана наставља своју давно започету мисију која се огледа у трагању за новим позоришним језицима и формама. Свим позоришним сладокусцима желим да уживају у представама, а драгим гостима да из нашег града понесу најлепше утиске”, поручио је на отварању члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Ове године је по избору селектора фестивала, позоришног и филмског редитеља Александра Поповског, фокус на продукцији представа из три регионалне позоришне куће, из Словеније, Хрватске и Србије.

Прво вече Фестивала публика у Српском народном позоришту је имала прилику да погледа представу „Франк V” Словенског народног гледалишча из Марибора, у режији прослављеног српског редитеља Милоша Лолића.

фото: Марија Ердељи

Другог дана фестивала, у недељу, 10. септембра, на програму је представа ”Јеванђеље по Ф. М. Достојевском” – представа Српског народног позоришта, редитеља Јернеја Лоренција, биће изведена на Малој сцени СНП-а, са почетком у 19.30 часова.

У оквиру главног програма биће изведена и представа ”Легенда”, која ће се одиграти у понедељак, 11. септембра, у ходницима Петроварадинске тврђаве и кретаће се од прве капије на степеништу, настављајући се ходницима, са завршетком на платоу код сата.

Улаз је слободан.

фото: Мак Вејзовић

Легенда је 1914. године била први објављени драмски текст Мирослава Крлеже, а тридесетих година 20. века објављена је нова, значајно прерађена верзија драме. 

Представа је премијерно изведена тек крајем седамдесетих година под сценском визијом једног од најзначајнијих редитеља ових простора Слободана Унковског, а своје прво извођење у Хрватској чекала је донедавно. 

Георгиј Паро ју је 2015. поставио у сценско читање на Фестивалу „Мирослав Крлежа“. 

фото: ИНФАНТ

У част награђених, представа ”Последњи балкански вампир” редитеља Александра Поповског, биће изведена на малој сцени СНП-а, у уторак, 12. септембра, са почетком у 19.30 часова.

”Тромеђа Македоније, Србије и Бугарске у својим митовима и народним предањима садржи приче о вампирима. Наши вампири су мало другачији од оног класичног. Они певају и плешу по крововима и серу кроз димњаке и спавају са стоком… Код Марка Цепенкова постоји прича о чувеном ловцу на вампире из Прилепа. Његово име је Курта и он је, како легенда каже, настао од повампиреног оца. Дејан Дуковски је још на академији написао први текст на тему Курте”, бележи редитељ Александар Поповски и додаје:

”У ово наше време „које је изашло из зглоба“ често чујемо да се нешто повампирило. Да људи не спавају, да је завладао страх и немир. И како то обично бива, за сваку болест постоји и лек. Курта!”

#ИНФАНТ #Нови Сад #Српско народно позориште #театар #фестивал

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!