Четврто предавање Владимира Пиштала из циклуса „Креативност и мултикултуралност – Србија и Америкаˮ у Културном центру Војводине

Културни центар Војводине „Милош Црњанскиˮ организује у понедељак, 9. октобра, са почетком у 18 часова, четврто предавање из циклуса програма – предавања „Креативност и мултикултуралност – Србија и Америкаˮ, које ће одржати др Владимир Пиштало.

културе.рс • 5. октобар 2023.

фото: КЦВ ”Милош Врњански”

Циљ овог циклуса предавања нашег угледног писца је да се развијају креативни процеси, да се повежу и размотре културолошке разлике Америке и Србије. 

Културологија је суштински скуп научних сазнања о култури коју је створило човечанство, њена историја, суштина, закони постојања и развоја, она укључује скуп знања, веровања, моралних и правних концепата, свакодневних навика. 

Стварање култура често се посматра као значење и сврха развојног процеса људског друштва.

У овим предавањима ће углавном, али не и искључиво, бити фокус на српска и америчка искуства, уз разматрање културне разлике које се успостављају веома рано и стварају аксиоматске вредности или безвредности. 

”Сви људи имају предрасуде само су их неки свесни, а неки нису.  Верујемо да је разговор на ову тему ослобађајући. Освешћење релативности културних норми је са једне стране застрашујући, а са друге стране отвара простор за кретивност. Сократовска запитаност над оним што знамо приближава нас самој суштини креативности”, наводи се у позиву.

#Владимир Пиштало #Културни центар Војводине #Милош Црњански #Нови Сад #предавање

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!