Читање прича ”У салону шешира Оскара Хутера” у Галерији Матице српске

Изложба Паје Јовановића и Густава Климта у Галерији Матице српске продужена је до 18. фебруара, а у оквиру пратећег програма ће поново бити одржано читање прича ”У салону шешира Оскара Хутера”.

културе.рс • 16. јануар 2024.

ГМС

У петак, 19. јануара, због великог интересовања, поновиће се једно од најпосећенијих предавања о „повремено истинитим причама“.

Један од аутора изложбе мср Никола Ивановић приредиће публици посебно вече читајући „Повремено истините приче – У салону шешира Оскара Хутера” које су део изложбе и каталога ”Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја”. 

Кроз три кратке приче посетиоци ће имати прилику да се упознају са наративом изложбе на другачији начин. 

Анализирајући их, аутор ће говорити који су сегменти прича истинити, а који измишљени о портретисаним личностима на делима Паје Јовановића и Густава Климта.

На овој изложби, представљена су три женска портрета из три музеја: Галерије Матице српске, Уметничко-историјског музеја у Бечу и Галерије Белведере.

Ова три пажљиво одабрана дела, од којих су два први пут изложена у Србији, указују на сличности и разлике међу великим уметницима, говоре о друштвеном контексту у којем су настајали и истовремено повезују музеје из чијих су колекција. 

У простору Галерије Матице српске се први пут спајају стваралаштво Паје Јовановића и Густава Климта, покрећу се дијалози о њиховом уметничком развојном путу, али и о везама српске и аустријске културе у години која претходи обележавању 150 година дипломатских односа између Србије и Аустрије.

#Галерија Матице српске #Густав Климт #изложба #Нови Сад #Паја Јовановић

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!