Јохан Штраус је био у Новом Саду, а ево и зашто

У јесен 1847. године, Јохан Штраус (млађи) посетио је са својим оркестром Нови Сад у склопу велике турнеје.

културе.рс • 11. март 2024.

фото: Википедија

Поред Новог Сада, гостовао је у Земуну, Београду, Великом Бечкереку, а пут га је даље водио у Румунију.

За време боравка у Новом Саду, Штрауса је угостио тадашњи градски благајник Константин Поповић Комораш.

Од једне од његових кћери Штраус је на поклон добио свеску са српским народним песамама, које је записао Јосиф Шлезингер.

Бечка штампа извештавала је о балу у Новом Саду, а на захтев публике Штраус је приредио још један концерт на којем је изведена његова композиција „Сећање на Нови Сад”.

У Новом Саду извођене су Штраусове композиције које је компоновао пре турнеје, за потребе српских и словенских балова у Бечу, а у којима су коришћене мелодије српских народних песама и будница.

Предавање „Јохан Штраус у Новом Саду” одржаће проф. др Маријана Кокановић Марковић у петак, 15. марта, од 18 часова, у Свечаној сали Матице српске. У оквиру музичког дела програма биће изведене Српске народне песме Корнелија Станковића, дуети из опера „Јабука” и „Бечка крв”, као и валцер  „На лепом плавом Дунаву” Јохана Штрауса.

#Јохан Штраус #Матица српска #Нови Сад #предавање

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!