Аустријски композитор који је дириговао у српској народној ношњи

Сигурно сте чули до сада за компотицију Јохана Штрауса Млађег „На лепом плавом Дунаву”.

културе.рс • 18. март 2024.

фото: Википедија / културе.рс

Овo дело једно је од многобројних композиција аутора који је у историји музике остао забележен као један од најзначајнијих композитора који је написао велики број валцера и полки.

Рођен 1825. године у Бечу, граду у којем је провео свој живот, на Штраусово стваралаштво делом је утицала и наша култура и контакт са нашм просторима.

У јесен 1847. године он је посетио Нови Сад са својим оркестром, у склопу велике турнеје.

Поред Новог Сада, гостовао је у Земуну, Београду, Великом Бечкереку, а пут га је даље водио у Румунију.

За време боравака у Новом Саду, Штраусе је у својој кући угостио тадашњи градски благајник Константин Поповић Комораш које је био веома активан у друштвеном и клтурном животу старог Новог Сада.

„Јохан Штраус је приликом посете салону породице Поповић имао прилику да види свеску са Шлезингеровим записима и толикоје био одушевљен да ју је желео купити. Међутим, управо од једне од Поповићевих ћерки, Јохан Штраус је добио на поклон свеску с преписаним српским народни песмама”, каже за Културе.рс проф. др Маријана Кокановић Марковић.

У бечком листу Der Wanderer извештавано је о „великом балу” у Новом Саду, а наводи се и да је, на захтев публике, Штраус приредио још један концерт на којем је изведена његова фантазија „Сећање на Нови Сад”.

Штраус је наступио пред многобројном публиком, која га је поздравила са аплаузима одобравања.

Композиција „Сећање на Нови Сад” написана је 1847. година, а изведена је на концерту у Новом Саду.


Дело није ибјављено и дели судбину рукописних композиција.

„У пописима Штраусових композиција води се као изгубљено дело. Будући да се наводи као фантазија на народне мотиве, може се закључити да је у овој композицији Штраус користио српске народне напеве”, додаје Кокановић Марковић.

Штрауса је пут даље водио у Земун, где је два пута приредио „,музикалну забаву”.

На једном од концерата дириговао је обучен у српску народну ношњу.

Концерт у Београду у Србским новинама најављен је као „редка и особита забава, а на програму су биле Штраусове композиције у којима је користио српске народне напеве.

Забележено је да је посетио и Велики Бечкерек.

„Верујем да је Штраусу нотна свеска са записима српских народних песама коју је добио у Новом Саду, била извориште за његово касније враћање нашим народним напевима у композицијама”, истиче наша саговорница.

Према њеним речима, поред дела која су компонована пре посете Новом Сад, Београду и Земуну, Штраус је и у каснијем периоду у својим делима користио српске наропдне напеве.

На пример у Словенски бал кадрилу оп. 88 или у оперети Јабука, са којом је обележио 50 година уметничког рада.

У писмима либретисти Максу Калбеку, Штраус је истакао:

„У Јабуци сам желео да нагласим публици да смо на српској територији. друге композитора баш брига где се дешава радња.. ја са своје стране, користим истинске српске народне мотиве у сврхе карактеризације”.

#Јохан Штраус #класична музика #композитор #народна музика #Нови Сад

теме >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!