”Благовештeнски сабор” Влаха Буковца поново пред новосадском публиком

Изложба, на којој ће бити приказана рестаурирана слика ”Благовештeнски сабор” Влаха Буковца, биће отворена у петак, 17. маја, од 20 часова, у Музеју Војводине, Дунавска 35.

културе.рс/Данас • 8. мај 2024.

фото: А. Мандић

Ову изложбу приређују ауторке мср Александра Стефанов и мр Тијана Станковић Пештерац.

Готово три деценије након њеног нестанка, слика је пронађена и нашла се пред новосадском публиком августа 2022. године.

Слика је настала 1903. године, а насликана је од стране чувеног југословенског сликара по наруџбини трговца уметнинама и издавача Петра Николића из Загреба, а 90 година касније, у ноћи између 27. и 28. новембра 1993. је украдена, заједно са још три слике.

До тог тренутка била је део сталне поставке стилског намештаја Музеја Војводине у дворцу у Челареву, која је отворена давне 1968. године. Поставка је на том месту била све до почетка овог века, када је измештена због неусловног окружења, до којег је дошло урушавањем крова, иначе објекта од изузетног културно-историјског значаја.

Слика је настала четири деценије након одржавања Благовештанског сабора у Сремским Карловцима, а оригинална идеја наручиоца била је да од оригиналне слике направи олеографије – тада нову индустријску технику којем су се могле штампати умањене репродукције уља на платну.

На слици су приказана 82 портрета учесника овог значајног историјског догађаја, који су насѕтали на основу фотографије првог новосадског фотографа Стефана Вулпеа.

Међу присутнима били су патријарх Јосиф Рајачић, архимандрит крушедолски Никанор Грујић, генерал Ђорђе Стратимировић, тадашњи градоначелник Новог Сада Светозар Милетић и многе друге значајне личности тог доба, а њихова су имена била исписана и књизи, испод цртежа, којусу добијали уз олеографију.

Иако идеје, које су изнете на том сабору, нису реализоване у потпуности, у питању је један велики полчитички догађај који је допринео ономе што се десило 1918. године, а то је присаједињење Војводине Краљевини Србији, а касније Краљевини СХС.

Након што је украдена, слици није било трага наредних 20 година, све до 2013, када је у Музеј стигла вест да се она налази у Словенији. 

Године 2021, сада окривљени, обратио се Музеју и понудио слику на откуп.

Након тога су обавештена ресорно министарство и покрајински секретаријат, а случај је преузео СБПОК, који је водио акцију проналажења слике, да би је на крају пронашли и запленили у Цириху, а као један од доказних материјала коришћен је оригинални, стилски рам из времена настанка слике.

погледајте још

#благовештански сабор #влахо буковац #изложба #музеј војводине #нови сад

теме >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!