Ево шта је на репертоару ”Игорових дана”

Остало је нешто више од недељу дана када ће Српско народно позориште угостити култне представе у режији Игора Вука Торбице који је оставио значајан траг у театрима широм региона.

културе.рс • 17. април 2024.

фото: Српско народно позориште

У оквиру „Игорових дана“ који ће бити одржани од 25. до 29. априла у најстаријем српском театру, окупиће се ансамбли регионалних театара, домаћи глумци и његови пријатељи који ће говорити о његовом стваралаштву, док ће истовремено разматрати будуће правце развоја позоришне уметности.

Управо један сегмент ове манифестације чиниће разговор „Позоришне стратегије Игора Вука Торбице: Простор перформативног у глуми“ који ће бити уприличен у понедељак, 29. априла у 17 сати на сцени „Пера Добриновић“.

Имена регионалних и домаћих театара попут глумице Прешерновог гледалишча из Крања Весне Јевникар, глумаца Загребачког казалишта младих Мие Мелчер и Ракана Рушадата, глумице Атељеа 212 Хане Селимовић, глумца Народног позоришта Сомбор Нинослава Ђорђевића и глумца Српског народног позоришта Душана Вукашиновића, говориће о Игоровој инспирацији и посебности када је реч о стваралаштву, али визијама о даљем развоју позоришне уметности. 

Разговор ће модерирати Катарина Пејовић.

Подсетимо, манифестацију „Игорови дани“ 25. априла ће отворити представа „Царство мрака“ Лава Николајевича Толстоја, Народног позоришта из Београда, а у ову авантуру која нас суочава са суштином људске природе и мрачним дубинама ума, публику ће повести Олга Одановић, Хана Селимовић, Вања Ејдус, Ненад Пећинар, Анастасиа Мандић, Марко Баћовић, Иван Ђорђевић, Никола Вујовић, Ивана Шћепановић, Новак Радуловић и девојчица Јелена Благојевић.

Наредног дана, 26. априла биће изведена представа „Бакхе – кратак преглед распада“ Народног позоришта из Битоља која ће продрмати темеље наших уверења и дефинитивно пробудити дубоке мисли. 

У представи играју Маја Андоновска Илијевски, Огнен Дранговски, Соња Михајлова, Иван Јерчик, Илина Чоревска, Мартин Мирчевски, Васко Мавровски, Викторија Степановска – Јанкуловска, Валентина Грамосли, Петар Спировски, Сандра Грибовска, Анастазија Христовска.

Трећег дана манифестације, 28. априла, на сцени „Пера Добриновић“ публику чека пројекција представе ”Приче из бечке шуме“ Градског драмског казалишта Гавела, представом којом је Торбица, по речима критичара, надмашио очекивања. 

Како даље наводе, ова представа је велики ауторски корак напред, реализован са јасном идејом и прецизном концепцијом. 

Ансамбл представе чине: Игор Ковач, Ксенија Пајић, Перица Мартиновић, Фрањо Дијак, Нела Кочиш, Филип Крижан, Јанко Ракош, Синиша Ружић, Филип Шоваговић, Наташа Јањић, Јелена Михољевић, Барбара Нола, Никола Баће, Тена Немет Бранков, Ања Ђурђиновић Ракочевић, Ивана Рошчић/Мартина Чвек, Свен Медвешек, Живко Аночић. 

Улаз на представу је слободан.

Манифестацију ће затворити 29. априла представа Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина – „Дон Жуан“ која поставља питање какав би и ко би, у данашњем свету, био Дон Жуан? 

Овај Молијеров комад, у Торбичиној режији маестрално изводе Иван Ђорђевић, Дејан Дедић, Сања Радишић, Дејан Карлечик, Миљан Вуковић, Звонко Гојковић, Првослав Заковски, Јован Торачки, Едит Тот, Јелена Шнеблић, Стефан Јуанин, Мирко Пантелић и Јелена Кесић.

Улазнице можете купити на благајни или онлајн платформи Српског народног позоришта.

#игор вук торбица #игорови дани #нови сад #представа #српско народно позориште #фестивал

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!