Промоција књиге „Песнички гласови. Интервјуи“ Радмиле Гикић Петровић

Промоција књиге „Песнички гласови. Интервјуи“ Радмиле Гикић Петровић, одржаће се у суботу, 13. априла, од 19 часова у Креативном дистрикту, СКУП/Реконекција, Радионица 11, Булевар деспота Стефана 5.

културе.рс • 12. април 2024.

фото: Pixabay

О књизи ће говорити Владислава Гордић Петковић, Наталија Лудошки и Радмила Гикић Петровић, ауторка.

Више од тридесет песника са којима разговара Радмила Гикић Петровић, интервјуисани су у временском распону од половине седамдесетих година прошлог века па све до данас. 

Током више од четири деценије портретисани су прецизно и хронолошки, са педантном пажњом која саговорнике води од једног до другог питања која разоткривају успомене и утицаје, стваралачке потицаје и изазове креативних и животних одлука. 

Радмила Гикић Петровић настоји да обухвати биографије и стваралаштво бројних песника, обраћајући се Весни Парун, Мирјани Стефановић, Радмили Лазић, Вујици Решину Туцићу, Флорики Штефан, Паљу Бохушу, Мирославу Антићу, Илеани Урсу, Радету Томићу, Јасни Мелвингер…

Ауторка књиге рођена је 1951. у Врбасу, пише прозу. 

Добитница је награда: за најбољу причу листа Ослобођење на Андрићевим данима у Травнику, 1985; Награда „Зија Диздаревић” за најбољу причу, Фојница; „Слободна Војводина” за 2007; „Искра културе”, 2007; „Повеља за вишегодишњи стваралачки и научни допринос”, 2011; „Медаља културе за очување културног наслеђа”, 2012; „Љубомир П. Ненадовић” за најбољу путописну књигу, 2015.

#академска књига #интервјуи #песнички гласови #промоција књиге #радмила гикић петровић

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!