68. Годишња изложба чланова СУЛУВ

Годишња изложба чланова СУЛУВ, 68. по реду, биће отворена у петак, 15. децембра, у 18 часова, у просторима 3 и 4 Атељеа 61, у Кинеској четврти.

културе.рс • 8. децембар 2023.

фото: СУЛУВ

Данашњем друштву је уметност итекако потребна, поручује Сава Степанов у тексту поводом 68. Годишње изложбе чланова СУЛУВ.

“У недавно прочитаном тексту, аутор Борис Јашовић пише о истакнутим члановима тзв. Франкфуртовске филозофске школе  (Нојман, Хоркхајмер, Адорно, Фром, Маркузе) који су још тридесетих година, попут њиховог савременика Орвела, антиципирали неке одлучујуће особености данашњег света. У својим списима упозоравали су на моћ некакве имагинарне глобалне државе и њене намере да производи   страхове од ратова, болести, рецесија и њима се храни, откидајући дигиталним зубима комад по комад наше приватности. „У питању је тоталитаризам који Нојман поистовећује с произвођењем страхова које политичка власт обилато користи да би људе најпре учинила беспомоћним, а затим на манипулативан начин повезивала и чинила сигурним!“ Звучи познато, зар не? Не препознајемо ли у овим претпоставкама нашу данашњу стварност”, наводи Степанов.

Према његовим речима, таквој стварности се “морамо супротставити, уметност поготово”. 

“То супротстављање је, уосталом, иманентно уметности. Данас је, када више нема превладавајућих концепата, када биће  уметности чини безброј најразличитијих креација – уметност још увек има моћ: стваралаштво се конфронтира деструкцији а та конфронтација посматрачу смисленог уметничког дела пружа уверење да је могуће превладавње осећања епохалне кризе, да је још увек могуће поправити а можда и преокренути свет, да је могуће изнаћи модус вивенди”, додаје Степанов.

Изложба ће трајати до 31. децембра.

#Годишња изложба #Нови Сад #СУЛУВ

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!