COIX поетика – представљање два нова романа/есеја Горана Којадиновића

У оквиру Новосадског књижевног фестивала “Разговори о љубави према књигама”, биће одржано представљање два нова романа/есеја Горана Којадиновића - Coix-a, “Артефакти” и “Давидов процес” (Паидеиа, Београд, 2023).

културе.рс • 5. децембар 2023.

фото: Милена Арсенић Петровић

О књигама ће, у четвртак, 7. децембра, са почетком у 19 часова, на Броду Цепелин говорити Гордана Нонин, новинарка Мирјана Благојевић, уредница и аутор Горан Којадиновић, док ће одломке из књига говорити Оливера Којадиновић и Дејан Шарковић.

Разговор ће модерирати Драгољуб Селаковић.

У две најновије књиге, “Артефакти” и “Давидов процес” објављене у издавачкој кући “Паидеиа” током 66. Међународног сајма књига у Београду, Горан Којадиновић Coix (Пожега, 1964) пружа читаоцима нову димензију књижевног израза и књижевне форме. 

Његове књиге представљају нову вредност за ново време, а дефинитивно завређује и нове читаоце. 

И када се говори о решењу кризе књижевности, можда треба говорити управо о овако иновативним писцима који имају на уму и новог читаоца пред собом, у овом нашем новом времену. 

Оно што одмах можете препознати је да аутор не потцењује своје читаоце, да верује у обострану достојност а да је сам већ ризиковао доказ да мач има две оштрице.

До сада је Горан Којадиновић Цоиx објавио књиге “Пријатељи”, “Лена ХАД”, “Своја КЊИГА Туђих УТИСАКА”, “Афрички учитељ”, те збирку песама “Перла”.

Прве четири су писане тако да се жанровски могу подвести под роман / есеј. 

У свим његовим књигама, а то важи и за две најновије, постоји заједничка нит која се провлачи у областима психологије, филозофије, музике, сликарства, књижевности, математике, духа, душе, апсурда, љубави, а писац све то ради уз помоћ осам уметничких чула – илузије, фикције, идеје, инспирације, креације, интуиције, опажања и љубави.

У књизи “Артефакти” написао је и “Манифест Coix поетике” која се заснива на четири стуба: кубизам, Хесе, џез музика и Карл Густав Јунг.

За своја дела, Горан Којадиновић воли да каже да свакако не спадају у mainstream:

“Волим то да зовем sidestream, дакле није главни правац већ бочни, онај паралелни. Та се реч sidestream у енглеском језику користи у једном другом значењу, али из моје перспективе, ако је главни ток у књижевности онај који се уклапа са системом вредности и представља неку “сугурну зону”, он ми, у ствари, никада није био занимљив у животу, онда ја видим sidestream као реч која највише парира mainstream-у, као њено наличје. У изворном значењу је sidestream не онај дим цигарете који увлачите док пушите него онај дим са жара, онај који се шири са спољне стране и што вијуга свуда око нас”, наглашава.

У оквиру музичког програма наступиће “Чипи&Цо”, а након промоције следи свирка групе “Освајачи”.

Домаћин Фестивала је Ђорђе Рандељ.

Улаз је слободан.

#COIX поетика #брод Цепелин #Горан Којадиновић #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!