Notice: Undefined offset: 0 in /home/kulturer/public_html/wp-content/themes/kulture/single.php on line 16

Notice: Trying to get property 'name' of non-object in /home/kulturer/public_html/wp-content/themes/kulture/single.php on line 16

Милијана Комад

Идемо ка затупљивању, некоришћењу мозга, логике, затупљивању емоција, фокусирању на баналне ствари – како ко изгледа, просте, анималне пориве. Не кажем да не треба да их имамо, али треба на неки начин да их рашчланимо. И у средњем веку било је забрањено учити латински језик како обични сељаци не би читали и сами тумачили Библију. Данас имамо ChatGPT који размишља и логички склапа уместо нас. Не знам како ће млади људи да, за деценију, логички склапају обичне ствари, да се баве обичним, простим склапањем реченица и доношењем логичких закључака.

>

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!