Ауторска изложба Стефана Ковачића у Културном центру Војводине

Пета овогодишња ауторска изложба Стефана Ковачића у организацији Културног центра Војводине „Милош Црњански”, биће отворена у петак, 14. јула.

културе.рс • 7. јул 2023.

фото: КЦВ Милош Црњански

Овом изложбом аутор жели да скрене пажњу на ”значај процеса индивидуализације градског пејзажа путем графита”. 

”Специфичност графита као елемента урбаног пејзажа је управо у стихијској индивидуализацији јавног простора. Они представљају спрегу унутрашњих, психолошких, интимних, и друштвених и јавних елемената једног града, као и интересантан феномен спајања дијалектички супротстављених аспеката урбаног живота и пејзажа” наводи аутор и додаје:

”Графити уносе сирову индивидуалистичку и емоционалну сферу иначе хладном, безличном, конзумерском, корпоративном и дехуманизованом машинском пејзажу који осликава друштво кроз компромисе. Разлог за његово настајање у граду није случајно. Рурални начин живота одише људском индивидуалношћу и осећајем човечијег сопства. У граду као мравињаку људског бивства, човекова индивидуалност и личност падају под мач утилитаризму и масовности индустријског друштва”. 

Радови су великог галеријског формата и настали су између 2021. и 2022. године.

Стефан Ковачић рођен је 1998. у Сремској Митровици, завршио је Митровачку гимназију 2017, потом основне академске студије на Академији уметности у Новом Саду 2021, у класи Мирјане Благојев, студијски програм Вајање, а потом је 2022. године завршио и мастер академске студије на Академији уметности у Новом Саду, модул Цртеж, код ментора Биљане Јевтић.

Учествовао је на више групних изложби, међу којима су: „Мала графикаˮ Нови Сад (2019, 2021); петнаесто бијенале минијатуре Горњи Милановац 2020;  ,, Разликеˮ, 2022; фестивал кратке форме: „Потписˮ (2018, 2019, 2022); бијенале студентског цртежа СКЦ 2019, „Остен арт фест.ˮ 2021; Остен бијенале цртежа, 2022; „Made in Maribor 2”, 2022.

Приредио је самосталне изложбе „Once upon a Time” (КЦ „Лабˮ и КЦ „Баркаˮ), 2020; Галерија „Лазар Возаревићˮ, 2022.

Награде:  Уметничке ливнице „Станишићˮ за најуспешнији уметнички рад из стручно-уметничке дисциплине Вајање 2021; за најуспешнији уметнички рад на тему маска, фестивал кратке форме: „Потписˮ, 2022.

Свечано отварање је у 19 часова, у галерији Културног центра Војводине, Војводе Путника 2.

#изложба #Културни центар Војводине #КЦВ Милош Црњански #Нови Сад #Стефан Ковачић

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

”Део нас”: Отварање изложбе студената графичког дизајна у Галерији ”Форма”

16. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!