Вођење кроз изложбу ”Вечити траг – Андреја Баћо Васиљевић ” у среду

У оквиру пратећег програма изложбе „Вечити траг – Андреја Баћо Васиљевић“, биће организовано ауторско вођење кроз изложбу, у среду, 21. јуна у 18 часова.

културе.рс • 19. јун 2023.

фото: Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајкa Мамузићa

У Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајкa Мамузићa, публику ће кроз изложбу водити аутор изложбе, а посетиоци ће имати прилику да чују разлоге и подстицаје за настанак неких од најуспешнијих вајарских дела овог уметника која су израђивана од камена, дрвета или метала. 

Уметник Андреја Баћо Васиљевић упознаће публику са својим вишедеценијским стваралачким опусом који је настао у периоду од  1976. године до данас.

Андреја Баћо Васиљевић рођен је у Беранама, 1945. године

Средњу уметничку школу завршио је у Херцег Новом, након које је завршио и  Вишу педагошку школу, ликовни смер, у Новом Саду и Академију ликовних уметности у Београду у класи професора Миодрага Поповића. 

Постдипломске студије код истог професора завршио је 1975. године. 

Члан је Удружења уметника Петроварадинске тврђаве „Ликовни круг“, а УЛУС-а и УЛУВ-а. 

Поред вајарства, бавио се и педагошким радом, био је доцент на Педагошкој академији (Висока струковна школа за образовање васпитача) у Новом Саду. 

Учествовао је у раду многих међународних вајарских симпозијума и ликовних колонија у земљи и иностранству. 

Студијски је боравио у  Италији, Грчкој, Украјини, Јерменији и Француској. 

Аутор је више јавних споменика у Новом Саду, Бечеју, Гајдобри, Краљевцима код Руме, Јеревану (Јерменија), Одеси (Украјина), Врању, Матарушкој бањи, Растини код Сомбора.

Изложба ће бити отворена до 28. септембра 2023. године.

#Андреја Баћо Васиљевић #вајар #изложба #Нови Сад #Поклон збирка Рајка Мамузића

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

25. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!