Данас почиње Новосадско музичко лето: На отварању наступа Антонио Серано са Војвођанским симфонијским оркестром

Данас, на први дан лета и Светски дан музике - 21. јун, почиње Новосадско музичко лето које ће угостити уметнике из земље и света.

културе.рс • 20. јун 2023.

Photo by Julio Rionaldo on Unsplash

У оквиру традиционалне манифестације, коју  организује Музичка омладина Новог Сада преко двадесет година, посетиоце очекује укупно пет концерата, уметничке, етно, џез и поп музике, у извођењу домаћих ансамбала с угледним солистима из Шпаније, Русије, Хрватске и Босне и Херцеговине.

Програм ће бити одржан у дворишту ОТП банке у центру града, Трг слободе 5, и у Синагоги.

Отварање Новосадског музичког лета обележиће вечерас концерт Војвођанског симфонијског оркестра и славног шпанског виртуоза на усној хармоници Антониа Серана, под диригентским вођством маестра Алана Бјелинског из Хрватске.

На програму ће бити изведена популарна дела Астора Пјацоле, Феликса Менделсона, Џорџа Гершвина и других славних аутора. 

Антонио Серано сарађивао је са великим музичким именима попут славног Пака де Лусије.

У суботу, 24. јуна, следи концерт Амире Медуњанин – звезде етно музике – севдаха, која је више пута до сада наступала у Новом Саду, између осталог и са Војвођанским симфонијским оркестром. 

Концерт руске пијанисткиње Марине Худих, иначе једини програм с овогодишњег летњег циклуса који ће бити одржан у Синагоги, 29. јуна, посебно ће занимати слушаоце наклоњене савременој музици и модерном начину презентације, јер је реч о интердисциплинарном и интерактивном пројекту.

Према речима саме ауторке, у питању је „пројекат на раскрсници концерта, перформанса и медитације”, у којем се преплиће и спаја музика Арва Перта, Џона Адамса и Ђерђа Лигетија.

”ABBA Real Tribute Band”, који је свој рад у потпуности посветио непролазној музици легендарне шведске групе АБА, приредиће Новосађанима игранку под називом „Dancing Queen“, у петак,  30. јуна.

Новосадски биг бенд затвориће овогодишње издање Новосадског музичког лета, 3. јула уз одабране инструменталне солисте из оркестра и гостујуће вокалне – Невену Рељин и Матију Занату.

Под диригентском палицом Федора Вртачника представиће слушаоцима еволуцију филмске музике, од немог филма до великих блокбастера, изводећи познате мелодије из чувених остварења као што су Кум, Живот је леп, Џејмс Бонд, Ратови звезда, Немогућа мисија и многи други. 

Покровитељ Новосадског музичког лета је Град Нови Сад. 

Улазнице су у продаји на билетарници Гигс Тикс-а, радним данима и суботом од 9 до 19.30 часова, као и онлајн.

Новосадско музичко лето трајаће до 3. јула.

Далибор Рожић

Члан Градског већа за културу

"Радује нас чињеница што ће у наредним данима у Новом Саду музика бити у центру пажње и што ће публика имати прилику да доживи оно најбоље у уметничкој музици и у интересантним концертима мало другачијег карактера".

#Антонио Серано #Војвођански симфонијски оркестар #концерт #МОНС #Музичка омладина #Нови Сад #Новосадско музичко лето

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

25. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!