Дан Лазе Телечког у суботу

Манифестација "Дан Лазе Телечког" која се већ трећу годину заредом организује у част овог великана српског глумишта, биће одржана у суботу, 12. августа.

културе.рс • 11. август 2023.

фото: communications.rs

Лаза Телечки био је позоришни глумац, редитељ и истакнути члан Српског народног позоришта у Новом Саду. 

Осим изложбе „Лаза Телечки“ која ће украсити саму улицу, у суботу, 12. августа, биће организовано и предавање о животу, раду и значају првог српског професионалног глумца, као и прикладан пратећи програм током дана.

Програм:

Радионица за децу на отвореном – Луткарско позориште / 17.30

Најчешће игране представе у дечијим објектима и установама али и у позоришним салама које не захтевају много сценског простора и технике. 

Лепе лутке, сценографија, добра музика и кореографија чине ове представе забавним, едукативним и узбудљивим за све малишане.

Кроз интересантну радионицу публику ће водити Сузана Аџић, глумица луткарског позоришта „Позориште из кофера“ која ће малишане упознати са интересантним ликовима из бајки, израдом позоришних лутака, сценографијом и многим другим занимљивостима везаним за луткарско позориште.

Радионица ће бити одржана у улици Лазе Телечког, у близини Лазиног Салаша.

Предавање кроз вођену туру: „Улица прича причу Лазе Телечког“ / 18.00

Причу о животу Лазе Телечког – глумца чије име носи једна од најпознатијих новосадских улица, кроз интересантну вођену туру, испричаће Биљана Милошевић, туристички водич.

Место састанка је испред Српског народног позоришта.

Свечано отварање изложбе у улици Лазе Телечког уз музичку пратњу / 19.00

Наступиће Јожеф Ритер, клавир и Оливера Болта, глас.

#Дан Лазе Телечког #Лаза Телечки #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!