Дан отворених врата у Новом Саду

Поводом Дана града.

културе.рс • 25. јануар 2024.

фото: културе.рс

Царица Марија Терезија 1. фебруара 1748. године потписала је „Повељу слободног краљевског града“ којом је тадашњем насељу Петроварадински шанац дат статус слободног града и ново име које и данас носи. 

Привилегија је добијена захваљујући грађанима који су били жељни слободе и који су од царице откупили статус за 80.000 форинти. 

Управо због тога, овај датум се обележава као Дан града Новог Сада.

Тим поводом Туристичка организација Града Новог Сада заједно са установама културе и другим привредним субјектима, организује ,,Дане отворених врата“ 3. и 4. фебруара. 

Тада ће сви заинтересовани суграђани и гости града моћи да посете потпуно бесплатно бројне изложбе, представе, концерте, да погледају филм или да шетњом по центру и тврђави сазнају нешто ново о свом граду. 

Циљ акције је да се Новосађанкама и Новосађанима представи културно-туристичка понуда Новог Сада.

Бесплатне промотивне туристичке туре које се организују у сарадњи са Удружењем туристичких водича Новог Сада ће бити на српском језику, а одржаће се према следећем распореду:

У суботу, 3. фебруара, туре по центру града одржаће се у 10 и 11 часова, а тура на Петроварадинској тврђави одржаће се у 12 часова;

У недељу, 4. фебруара, тура по центру града одржаће се у 10 часова, а туре на Петроварадинској тврђави одржаће се у 11 и 12 часова.

Туре на Петроварадинској тврђави обухватиће и посету Установи за израду таписерија „Атеље 61“, у којој се баштини и негује таписеријска уметност више од шест деценија.

Пријава за бесплатне туристичке обиласке града и тврђаве је обавезна, а сви заинтересовани могу се пријавити на веб сајту Туристичке организације Града Новог Сада.

Током 3. и 4. фебруара у бројним установама културе одржаће се ,,Дани отворених врата“ који ће омогућити посетиоцима да се бесплатно упознају са културном понудом града. 

Отворена врата или стручна вођења биће одржана у Музеју Војводине, Галерији Матице српске, Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића, Музеју града Новог Сада, Градској концертној дворани, Градској библиотеци, биоскопу „Arena Cineplex“, Позоришту младих, Српском народном позоришту, Установи за израду таписерија „Атеље 61“, Свемирском музеју, Музеју Тамбурица феста, Новосадском дечијем културном центру и Туристичкој организацији Града Новог Сада.

#Дан града #Нови Сад #Туристичка организација Новог Сада

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

25. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!