Девета трибина из циклуса ”Дневник о Црњанском” у  Културном центру Војводине 21. јуна

Културни центар Војводине „Милош Црњански” у среду, 21. јуна 2023. у 19 часова организује девету трибину из циклуса „Дневник о Црњанском”.

културе.рс • 15. јун 2023.

фото: facebook.com / КЦВ ”Милош Црњански”

Ово је трећа овогодишња трибина из програма које ће културни центар у 2023. години посветити великом писцу, а акценат ће бити на „Роману о Лондонуˮ. 

Ова књига Милоша Црњанског отвара много питања и могућности тумачења, а аутор пред себе и читаоце поставља озбиљне изазове. 

Како се суочити са граничним ситуацијама сиромаштва, изгнанства и кризе идентитета?  

Да ли је постојање и писање у два језика знамен космополитизма, проклетство или – илузија? 

Да ли класне разлике предодређују етичке изборе? 

Колико животе јунака одређују друштвена, политичка, статусна и психолошка питања голог опстанка? 

По чему се судбина Црњанског може поредити са судбинама књижевним и личним једног Хенрија Џејмса, Кафке, Џојса или Пруста? 

На крају, поставља се и питање због чега „Роман о Лондонуˮ није пасош српске књижевности у белом свету, а морао би то бити?

На ова и друга питања одговоре ће дати проф. др Владислава Гордић Петковић са којом ће разговарати др Настасја Писарев, уредница и модераторка програма.

Владислава Гордић Петковић је редовна професорка на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду књижевна критичарка, теоретичарка и преводитељка. 

Области њеног научног истраживања су савремена енглеска и америчка књижевност, студије рода, Шекспирово стваралаштво и дигиталне технологије у књижевности и образовању. 

Бави се историјом и теоријом књижевности, компаративним изучавањем српске и страних књижевности, пише књижевну критику и преводи са енглеског.

Серија трибина „Дневник о Црњанскомˮ се студиозно бави делом и животом овог великана књижевности кроз предавања и разговоре, а гости су најбољи познаваоци књижевног стваралаштва Црњанског, од професора, теоретичара и критичара, до писаца-савременика.

Програм ће бити одржан у просторијама Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ, Војводе Путника 2, Нови Сад.

#Владислава Гордић Петковић #Дневник о Црњанском #КЦВ Милош Црњански #Настасја Писарев #Нови Сад #трибина

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!