„Дом и припадање“: Изложба Весне Перуновић у Малом ликовном салону од понедељка

Изложба Весне Перуновић под називом "Дом и припадање", почиње у понедељак, у Малом ликовном салону КЦНС.

културе.рс • 13. јул 2023.

фото: Мали ликовни салон КЦНС

Изложба српско-канадске уметнице, Весне Перуновић, „Home and Belonging / Дом и припадање“, представља серију уметничких књига и цртежа насталих у последње две деценије.

Радови рефлектују лична искуства миграције, транзиције и измештања, позиционираних насупрот друштвеним кризама, с којима се суочавамо у овом историјском тренутку. 

Бележењем интимних збивања у оквиру домицилног, Перуновић истражује концепт дома, губитка, и дубоке људске жудње за повезивањем и припадањем. 

Перуновић се бави уметничким књигама и цртежом као константним медијима у својој уметничкој пракси. 

Уметничке књиге одсликавају тихе перформативне ритуале бележења, који се понављају као мантра, и тако представљају начин мерења времена, рада и мисли, као и својеврсни облик личног дневника. 

У своје цртеже Весна Перуновић инкорпорира текст, фигуративне и апстрактне елементе како би изразила крхкост и отпорност људске природе.

Изложба је део путујућег пројекта „Home Paradigm: A New Place of Belonging / Парадигма дома: Ново место припадања“.

Изложбу можете погледати до 28. јула,радним даном од 10 до 20 часова.

Свечано отварање заказано је за 19 часова.

Весна Перуновић

је канадска уметница рођена у Југославији, са седиштем у Торонту и Београду. У каријери која траје више од три деценије, излагала је широм Канаде и интернационално, укључујући њено недавно учешће на Хавана бијеналу на Куби (2019) у оквиру изложбе Ad Infinitum и учешћа у четворогодишњем пројекту Европске уније Risk Change (2016-2020) на тему масовних миграција. Весна Перуновић је учествовала у бројним међународним резиденцијама уметника широм света, укључујући ISCP у Њујорку, САД; Red Gate у Пекингу, Кини; Glogauar у Берлину у Немачкој; Risk Change на Малти, Gallery Miz Истанбул, Турска и Banff Residency у Алберти, Канада. Турнеје њених изложби Emblems of Enigma (2007-2009) и Borderless (2009-2011) обишле су музеје и уметничке институције у Канади и источној Европи. Добитница је бројних стипендија Arts Council-а, укључујући престижну стипендију OAC Chalmers Fellowship Grant (2019) за пројекат The Politics of Exile and Compassion.

#Весна Перуновић #Дом и припадање #изложба #КЦНС #Мали ликовни салон #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!