Загребачки солисти на НОМУС-у

Друге вечери фестивала НОМУС, у четвртак, 19. октобра, у новосадској Синагоги наступиће ансамбл Загребачки солисти и сопранисткиња Соња Шарић.

културе.рс • 17. октобар 2023.

МОНС

Загребачки солисти са њиховим дугогодишњим концерт-мајстором Сретеном Крстићем, уживају репутацију једног од најбољих хрватских ансамбала.

У својој дугој историји одржали су готово 4000 концерата на свим континентима – редовно гостују на музичким фестивалима попут оних у Салцбургу, Прагу, Единбургу, Берлину, Бергену, Барселони, Истанбулу, Дубровнику.

Сретен Крстић је од 1980. па до недавно био први концертмајстор Минхенске филхармоније, а на том месту је деловао још из времена легендарног шефа-диригента Серђуа Челибидакеа. 

Као солиста је свирао под управом славних диригената, међу којима су поред већ поменутог Челибидаке и Џејмс Ливајн, Зубин Мехта, Хироши Вакасуги, Хорст Штајн, Вацлав Нојман или Дмитриј Китајенко. 

Сарађивао је с многим оркестрима некадашње Југославије, наступао је широм Европе, Јапана, САД-а и некадашњег СССР-а. 

Одржао је већи број мајсторских курсева за виолину у Хрватској, Словенији, Србији, Шпанији и Француској.

Од 2012. је ангажован као стални концертмајстор и вођа Загребачких солиста.

Сопранисткиња Соња Шарић, од 2023. године је првакиња Опере Народног позоришта у Београду.

У продукцији Српског народног позоришта у Новом Саду дебитовала је као Аида (2021), а потом је с истом улогом наступила и у Државном позоришту у Линцу. 

Соња Шарић је студирала певање на Универзитету за музику и сценске уметности у Манхајму (класа проф. Снежане Стаменковић), где је завршила основне и мастер студије. 

Освојила је велики број награда међу којима се истичу гран-при „Марија Калас” у Атини (2017), аустријска Награда музичког театра у категорији за младе уметнице (2019) и прва и награда публике на 4. Интернационалном певачком такмичењу „Ева Мартон” у Будимпешти (2021).

У току је продаја улазница у Музичкој омладини Новог Сада, радним данима од 9 до 14 часова, као и на онлајн платформи МОНС-а.

Цена улазница је 1200 динара партер средина и 1000 динара партер са стране.

#Загребачки солисти #МОНС #Музичка омладина #Нови Сад #НОМУС #Синагога #Соња Шарић #Сретен Крстић

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!