Изложба “Бели Руси и ренесанса српског позоришта” у СНП

Изложба "Бели Руси и ренесанса српског позоришта", биће отворена у петак, 2. фебруара, у Српском народном позоришту.

културе.рс • 31. јануар 2024.

Dennis Jarvis, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

Изложба ће представти историјат позоришта у Србији, који је стваран под утицајем белих Руса у време после Октобарске револуције.

Оснивање балета, велики допринос развоју опере, професионализација сценографије и костимографије, утицај на режију – за све су то, између осталог, заслужни руски досељеници. 

Они су са собом донели искуство Московског художественог театра, Бољшој театра, те петроградских Александринског и Маријинског театра, али и осталих установа у којима су стварали, долазе након сарадње са Станиславским, Немирович-Данченком, Мејерхољдом, Аном Павловом, Фјодором Шаљапином и многим другим легендарним именима.

Свечано отварање почиње у подне, у фоајеу сцене “Јован Ђорђевић”.

Након Новог Сада, изложба ће гостовати у Белој Цркви, у Руском дому у Београду и Новом Бечеју, као местима у којима је била највећа концентрација белих Руса између два рата.

#Бели Руси #изложба #историја #Нови Сад #позориште #Српско народно позориште

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Милић од Мачве: Једна од најкомплекснијих личности српске и југословенске ликовне уметности

21. јул 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!