Изложба дела Бошка Петровића из фонда Музеја града Новог Сада од уторка у Збирци стране уметности

У Збирци стране уметности, Дунавска 29, у уторак 12. септембра са почетком у 19 часова биће отворена изложба ”Бошко Петровић: дела из фонда Музеја града Новог Сада”, ауторке др Јелене Бањац, музејске саветнице, историчарке уметности.

културе.рс • 11. септембар 2023.

фото: Туристичка организација Новог Сада

Изложба ”Бошко Петровић: дела из фонда Музеја града Новог Сада” је подсећње на једног од најзначајнијих војвођанских уметника, сликара и таписеристе Бошка Петровића (Нови Сад, 1922‒1982)

”Изложба је прилика да се присетимо великог уметника који је својим стваралаштвом и друштвеним ангажовањем обележио једну епоху у историји Новог Сада и српске уметности”, истичу из Музеја. 

Овом изложбом обележава се и јубилеј, шездесет година од оснивања Галерије савремених новосадских уметника у Музеју града Новог Сада, данас под називом Завичајна галерија, чији је један од оснивача био управо сликар Бошко Петровић. 

Својевремено формирана као прва уметничка збирка у граду у којој је на музеолошким принципима проучавана савремена уметност у Новом Саду, Галерија данас има статус музејског одељења.

 Збирку дела Бошка Петровића у Музеју града Новог Сада чини тридесет и девет дела изведених у различитим техникама – 16 уља на платну, папиру и картону, девет темпера, пет колажа и девет таписерија. 

Избор дела овог аутора  представљених  на изложби у знатној мери приказују изразиту слојевитост и комплексност његовог стваралаштва.  

На изложби ће бити приказан и документарни филм о Бошку Петровићу аутора Филипа Марковиновића, који је реализован поводом изложбе ”Бошко Петровић: скице за велика дела”ауторке Драгане Гарић Јовичић, историчарке уметности, више кустоскиње Музеја Војводине.  

Изложбу можете погледати сваког дана, осим понедељком, од 10 до 18 часова у Збирци стране уметности, Дунавка 29. 

#Бошко Петровић #изложба #Јелена Бањац #Музеј града Новог Сада

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!