Изложба „Етички изазови нових технологија: ChatGPT и обрада природних језика“ од вечерас у Свилари

Изложба „Етички изазови нових технологија: ChatGPT и обрада природних језика“, биће отворена вечерас, у 18 часова, у Културној станици Свилара

културе.рс • 6. фебруар 2024.

фото: КС Свилара

Већ годину дана у жижи интересовања је ChatGPT, један од најнапреднијих чет-ботова. 

Чет-ботови напредну технологију обраде природних језика користе као „гориво“. 

Како би усмено или писмено разговарали са нама, потребно им је да савладају наш језик и начин комуникације.

ChatGPT може да разговара на чак 95 светских језика и да пише кратке приче, поезију, имејлове, семинарске радове. 

У „опасности“ није само писана реч, већ и пејзаж или људски лик, који више нису осликани потезима четкице, већ кодом, будући да поред ChatGPT -ија, постоји и DALL-E, који је способан да генерише слике на основу текстуалних инструкција. 

Концепт ове изложбе заснован је на идеји да би етичке и друштвене вредности требало да буду интегрисане у развој нових технологија од самог почетка њиховог развојног процеса. 

Посетиоци ће, све до 29. фебруара, моћи да се ближе упознају са функционисањем чет-ботова и информишу се о друштвеним и етичким изазовима које доносе технологије у настајању, попут обраде природног језика.

Истраживачи са Филозофског факултета Универзитета у Београду осмислили су пратећи програм, који ће бити реализован кроз низ тематских радионица под називом „ПРЕПОЗНАЈ ФАЛСИФИКАТ: ChatGPT и DALL-E у контексту домаћег културног наслеђа“. 

Кроз информисану дискусију о садржају изложбе и интеракцију са напредним чет-ботовима у Вештачком атељеу и Вештачкој писарници, у КС Свилара, посетиоци ће имати прилику да сами процене на који начин најсавременији технолошки алати, као што су ChatGPT и DALL-E, обликују културу нашег друштва. 

#ChatGPT #АИ #вештачка интелигенција #изложба #културна станица #Нови Сад #Свилара

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!