Изложба и поетско вече поводом Светског конгреса Русина у Културном центру Војводине

У Културном центру Војводине „Милош Црњански”, ће у четвртак, 17. августа, са почетком у 20.30 часова, бити уприличено свечано отварање изложбе слика аутора Владе Њарадија и поетско вече поводом обележавања 17. Светског конгреса Русина/Руснака/Лемка у Новом Саду.

културе.рс • 14. август 2023.

фото: КЦВ ”Милош Црњански”

Светски конгрес Русина одржава се сваке друге године у једној од држава, а ове године земља домаћин је Република Србија и град Нови Сад.  

Гости долазе из једанаест држава, са европског, азијског и америчког континента, укључујући Мађарску, Чешку, Румунију, Словачку, Пољску, Украјину, САД, Канаду, Руску Федерацију, Јапан, Хрватску, као и Србију. 

Главни организатор је Матица русинска („Руска матка”), а њен председник, као и председник Организационог одбора Конгреса је проф. др Михајло Фејса, са Филозофског факултета у Новом Саду.

#Влада Њаради #изложба #Културни центар Војводине #Милош Црњански #Нови Сад #поетско вече #Светски конгрес Русина

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

25. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!