Интеркултурални дијалог у Културном центру Војводине – гост Дамир Златар Фрaј

У оквиру пројектног циклуса Интеркултурални дијалози – О уметности и интеркултуралности (2024), гост Културног центра Војводине „Милош Црњански”, у четвртак, 28. септембра, са почетком у 20 часова, биће хрватски уметник Дамир Златар Фрај.

културе.рс • 23. септембар 2023.

фото: КЦВ Милош Црњански

Ауторка пројекта и модераторка разговора је Александра Ђурић Боснић.

Дамир Златар Фрај (Загреб, 1954) позоришни је и оперски редитељ, кореограф, сценограф, костимограф, драмски и прозни писац, оснивач и уметнички директор позоришта и фестивала. 

Његово вансеријско стваралаштво оставило је дубок траг на културној мапи готово свих простора бивше Југославије и Италије на којима је радио, почевши од своје домовине, преко Словеније, у којој се уметнички формирао и 1986. године основао чувено позориште, љубљанску „Кореодраму”. 

Визионарски, оснива 2000. године и Међународни фестивал камерног театра „Златни лав” у Умагу, који сваке године, под другим слоганом, окупља уметнике из земаља средишње и јужне Европе. 

Добитник је највиших награда и признања, међу којима се истичу: одликовање председника Републике Хрватске за допринос у култури Ред Данице хрватске с ликом Марка Марулића, Марулова награда, три Награде хрватског глумишта, Прешернова, Жупанчичева, Награда града Љубљане и Борштникова награда, коју добија у више наврата. Написао је романе „Кристални кардинал” (2014), „Stanzia Grande” (2016), „Istarska Lady Macbeth” (2020) и „Mama Medeya” (2022).

#Дамир Златар Фреј #интеркултурални дијалози #Културни центар Војводине #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!