Калеидоскоп културе – почиње недеља примењене уметности

Калеидоскоп културе у Новом Саду, улази у своју другу недељу - недељу примењене уметности, од 18. до 24. септембра.

културе.рс • 19. септембар 2023.

фото: ЕПК

Прва изложба о једном индустријском наслеђу и интерактивна инсталација висока пет и широка три метра, којој је публика неопходна да би функционисала, биће представљене у суботу, 23. септембра.  

Интерактивна скулптура „Срце“, ауторке др Милијане Комад и због својих димензија биће видљива из свих делова Дистрикта. 

“Овим радом сам желела да материјализујем оно о чему се прича од како је постала цивилизација – о љубави и о неком у нашем срцу. Многи се боре против љубави и пуштања било кога у своје срце из страха да ће бити повређени, а они којима се то деси опет осећају празнину рупу у срцима. Ова интерактивна скулптура би била материјализовани начин да се визуализује нешто што покреће свет – љубав” – изјавила је Милијана Комад. 

Истог дана биће отворена прва изложба о једном индустријском наслеђу – Дистрикту, која неће бити класична документарна поставка, која приказује само хронолошки историјске догађаје, већ такође остварује интеракцију са публиком, представљајући и личне приче и архиву Новосађана и Новосађанки. 

Мултимедијална изложба и стална поставка „Дух места – први век Дистрикта“ драматизује и тематизује простор Дистрикта кроз време. 

фото: ЕПК

„Подељена у шест фаза, од оснивања фабрике, преко другог светског рата и НАТО бомбардовања, до Европске престонице културе, изложба настоји пресликати турбулентност, прогрес, промене, трагичне судбине, хаос, наду и какофонију једног времена“, наводи се у позиву. 

Културне станице ће у току недеље примењене уметности угостити имена домаће дизајнерске сцене – Славимира Стојановића Футра и Горана Едија Тадића, који на Калеидоскоп културе доносе најактуелније теме.  

Како учинити свој бренд видљивим и препознатљивим, зашто је дизајн кључан у свему томе, сазнаћете на предавању и радионици Горана Едија Тадића „Make the logo bigger – креирање видљивог бренда”, која ће отворити недељу примењене уметности 19. септембра у 20 часова, у Културној станици Руменка. 

Горан Еди Тадић се дизајном почео бавити деведесетих година, када је дипломирао на Факултету примењених уметности. 

Реализовао је око хиљаду решења из области графичког дизајна, а поред тога бави се и илустрацијом. 

фото: ЕПК

Дизајнер Славимир Стојановић Футро одржаће мотивационо stand-up предавање „Шта све човек треба да уради да би уопште”, 22. септембра од 20 часова у Културној станици Еђшег.

Славимир Стојановић Футро је београдски дизајнер, визуелни уметник, писац и професор. 

Његови пројекти су освојили преко 300 међународних награда и представљени су у магазинима, публикацијама, галеријама и музејима. 

За оба предавања неопходно је пријавити се на званичном сајту Калеидоскопа културе. 

Улаз на програме је слободан. 

Након недеље примењене уметности почиње недеља визуелне уметности.

#Горан Еди Тадић #Европска престоница културе #Калеидоскоп #Нови Сад #Славимир Стојановић Футро

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!