Конзерваторске приче из Галерије Матице српске у петак: Како је рестаурирана ”Женидба Душанова”

У наставку пратећег програма изложбе Васе Поморишца у Галерији Матице српске, у петак. 9. фебруара, имаћете прилике да чујете конзерваторску причу о рестаурацији слике ”Женидба Душанова”.

културе.рс • 6. фебруар 2024.

фото: ГМС

Акварел на папиру, излепљен туткалним тракама, аутора Васе Поморишца на којој је представљена женидба Цара Душана својом дужином од преко 230 cm, пред рестаураторе Галерије донео је низ дилема.

Како је ово дело поново рестаурирано и подлепљено на нови јапански папир и ланено платно, сазнаћете од виших конзерватора Галерије Др Данила Вуксановића и Мср Дарка Деспотовића. 

Гост предавања биће искусни рестауратор књижног повеза и папира у Библиотеци Матице српске, сада у пензији, Георг Јовановић, који је такође учествовао на овом захтевном задатку.

Догађај почиње у 19 часова.

Током викенда, 10. и 11. фебруара, биће одржана ауторска вођења мср Николе Ивановића, кустоса, кроз изложбу Паје Јовановића и Густава Климта у 13 и 17 часова.

#Васа Поморишац #Галерија Матице српске #изложба #конзерваторске приче #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

25. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!