Концерт савремене електроакустичне  музике у Новосадском позоришту

Културни центар Војводине "Милош Црњански" организује 9. септембра 2023. концерт савремене електроакустичне музике у Новосадском позоришту - Újvidéki Szinház у 21 час.

културе.рс • 8. септембар 2023.

фото: КЦВ Милош Црњански

Концерт је новосадско финале трогодишњег интернационалног пројекта House. Music. Europe. (HoME) и део је перманентног антифестивала савременог звука 2К+.

2к+ ансамбл извешће пет композиција компонованих од стране пет европских композитора који су активни на пољу савремене класичне музике и који су јавним конкурсом одабрани да буду учесници пројекта House. Music. Europe. (HoME).

Званични назив концерта, који ће бити праћен сценским и мултимедијалним елементима је A moment to land.

Програм:

Marco Döttlinger / multistability studies / DECAY (2 семплера и бубњеви)

Carlos Núñez-Medina / Voces del Hogar – vestigios y memorias (ансамбл и тејп)

Julio César Palacio / My Home in the Mountains (електроника)

Југ Марковић / Накрај села, бас кларинет, виолончело (хармоника, удараљке и 2 семплера)

Bálint Bolscó / Different Homes (кларинети, виолончело, хармоника, удараљке и електроника)

2К+ HoME ансамбл:

Матија Раичевић / кларинети

Дарко Карлечик / удараљке

Бојана Поповицки / хармоника

Дуња Црњански / клавијатуре

Душко Швоња / клавијатуре

Милица Свирац / виолончело

Југ Марковић / електроника

Концептуални и сценски рад:

Franciska Éry / позоришна редитељка

Ricardo Castro Arceiz / интердисциплинарни уметник и перформер

Дуња Црњански / пијанисткиња и перформерка

Ábris Gryllus / интердисциплинарни уметник

Eva Maria Schaller / кореографкиња и перформерка

Conny Zenk / трансдисциплинарна уметница

Пројекат House. Music. Europe. (HoME) је остварена идеја трогодишње сарадње четири европска културна ентитета који се баве савременом уметничком музиком и подржан је од стране ЕУ програма Креативна Европа. 

Учесници су Gryllus Kulturális из Будимпеште, Културни центар Војводине “Милош Црњански” из Новог Сада, Mixtur фестивал из Барселоне и Black Page Orchestra из Беча.

HoME се реализује као иновативан приступ производње и промоције савремене музике путем активног учешћа публике, и састоји се од три фазе:

– Звучна инсталација

Посао је започет изградњом звучне инсталације “Кућица” која је направљена учешћем 12 конкурсно одабраних уметника и стручњака из ИТ & Арт тима Бинаура (БП) који се баве кодирањем, алгоритамским артом, експерименталним интерфејсом и интерактивним окружењима. Одабрани уметници из сваке земље у трогодишњем програму су композитори, електронски музичари и перформери/музичари. Уз рад звучних уметника, Кућица је вршила сонификацију публике, универзализујући њихову причу као звуковност, без губљења говора као незаобилазног извора. Кућица је постала инструмент за причу.

– Изложбе

Звучна инсталација Кућица имала је турнеју 2022. године у свим партнерским градовима и унутрашњостима, привлачила је разнолику публику у себе и бележила говоре који су истовремено софтверски и уметнички трансформисани у звук у реалном времену. Тај процес се зове сонификација. Након турнеја, креирање заједничких колективних изложби је још један договорен начин да се публици приближи нови космос звучних манипулација путем уметничког и технолошког садејства као и да се паралелно подстакну размишљања о духу дома као таквог, кроз мрежу могуће и меморисане звуковности. Тако су настајали уметнички експонати и/или инсталације, полазећи од сонификације рефлексија о кући као дому и настајале су за време и после турнеје Кућице.

– Концерти

Четири камерна ансамбла савремене уметничке музике  из Будимпеште, Беча, Барселоне и Новог Сада извешће пет композиција написаних за класичне и електронске инструменте и прикупљену сонификацију. Композиције компонују композитори који су били учесници и кокреатори пројекта у свим његовим фазама.

Први у низу, концерт у Новом Саду, биће одржан у суботу, 9. септембра 2023. у 21 час.

#антифестивал #Културни центар Војводине #Милош Црњански

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!