Ласло Блашковић на трибини ”Нови Сад: књижевни или сасвим обичан град?” у Свилари 

Културна станица Свилара ће у среду, на трибини ”Нови Сад: књижевни или сасвим обичан град?”, угостити новосадског песника, приповедача и есејисту Ласла Блашковића.

културе.рс • 5. јун 2023.

фото: Културне станице

Блашковић је од деведесетих година до данас, у својим романима, на уверљив начин овековечио слике и улице нашег града, а управо такав је и његов последњи роман ”Царинска улица у Новом Саду” – модерна хроника града у последњих стотину година, усредсређена на судбину модернистичког сликара Богдана Шупута.

О томе какво је његово виђење прошлости, савремености и будућности града, како град види у личном, али и ширем европском контексту, Блашковић ће говорити кроз питања професора светске књижевности и књижевног критичара Владимира Гвоздена, који ће водити трибину.

Ласло Блашковић рођен је 1966. године у Новом саду, где и данас живи. Објавио је више збирки поезије и девет романа, добитник је низа књижевних награда, међу којима су Борислав Пекић, Бранко Ћопић, Стеван Сремац, Матићев шал и др.

Био је уредник новосадских Поља, директор Културног центра Новог Сада, Народне библиотеке Србије. Запослен је у Српском народном позоришту.

#Културна станица #Ласло Блашковић #Свилара #трибина

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!