”Мебл на платну – слике као извори за проучавање намештаја”: Вечерас предавање у Галерији Матице српске

Предавање у оквиру пратећег програма изложбе Поклон-збирка Драгише Брашована ”Мебл на платну: слике као извори за проучавање намештаја”, биће одржано вечерас, са почетком у 19 часова, Галерији Матице српске.

културе.рс • 11. август 2023.

фото: ГМС

Предавање ће одржати Ана Самарџић, кустоскиња Музеја примењених уметности у Београду.

За потребе овог излагања, посвећеног улози слика као извора за проучавање историје намештаја у локалној средини, појмови платно, односно слика-представа означавају метафору за било коју врсту визуелног материјала – уља на платну, графике, цртежи оловком, акварели, фотографије – на ком се у прошлости могао представити намештај, самостално или у оквиру неке друге композиције.

Различит визуелни материјал са представама намештаја од великог је значаја за реконструкцију одређених ентеријера, као и за проучавање историјског и стилског развоја намештаја уопште. 

Услед турбулентне националне историје, стилски намештај на овим просторима углавном није сачуван у мери у којој је у прошлости био коришћен, без обзира на то да ли је реч о грађанским, државним или дворским ентеријерима, или пак оним у сеоским срединама. 

Освртом на само пар ретких слика и фотографија на којима су представљени оригинални комади намештаја који и данас постоје, излагањем ће се нагласити драгоценост оваквог визуелног материјала, као и важност легата, односно познавања историје о индивидуалном или породичномпореклу људи којима је тај намештај припадао.

Ана Самарџић, историчарка уметности, кустоскиња је Збирке намештаја у Музеју примењене уметности у Београду. Проучава српску и европску уметност 19. века. Предмет њеног интересовања су првенствено симболичне, алегоријске и фантастичне композиције. Бави се писањем научних и научнопопуларних радова из области историје уметности и поп културе.

#Ана Самарџић #Галерија Матице српске #Нови Сад #Поклон-збирка Драгише Брашована #предавање

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

25. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!