Ми смо Културе.рс

Култура је множина у једнини. Не постоји једна култура, постоје културе. Било какав предзнак да има, да ли је стварана у оквиру једног народа или групе повезане неком идејом, све културе су део оног општег људског добра које називамо култура.

културе.рс • 5. јун 2023.

Сви ти обрасци, наслеђе, мишљење, стваралаштво што чини једну културу, а мноштво тога културу уопште, представља мултикултуралност као најбољи пример могућег јединства различитости.

Свака тенденција за постављањем јединствене културне матрице је обесмишљавање  појма мултикултуралности, укидање различитости и губљење стваралачке снаге једино способне да створи нешто вредно и ново.

Исто тако, посматрање одређене културе као доминантне у односу на друге, поље културе као место узајамног поштовања, а које треба да је основа узајамног поштовања уопште, претворило би културу у бојно поље на којем не би било победника. Изгубила би једино култура.

Свака култура стварана је у времену и простору, и самим тим она није без обележја, али њен главни циљ, оплемењивање и усавршавање духа, који је једино такав спреман за разумевање, човечност и узајамно поштовање, чини је ванпросторном и ванвременском, нечим што траје, истрајава и превазилази.

Културу можемо сачувати, једино ако је упознамо.

Како ниједно стваралаштво није коначно а оно јесте неодвојиви део културе, култура није коначна. Неопходно је да разумемо да је наше присуство, било као ствараоца или примаоца, у култури потребно као константа јер ћемо тиме оплеменити културу баш као и она нас.

Добродошли!

#Kulture.rs #Добродошли #Ми смо културе.рс

мишљења >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

”Део нас”: Отварање изложбе студената графичког дизајна у Галерији ”Форма”

16. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!