Музеј Војводине: Отварање изложбе „Природа на додир“ данас

Изложба „Природа на додир“ Природњачког музеја Црне Горе, коју чине модели, верне реплике животињских врста, гљива и биљака, од којих већина представљају увећане копије живих врста, биће отворена вечерас у 20 часова у Музеју Војводине, Дунавска 35.

културе.рс • 21. јул 2023.

фото: Музеј Војводине

Да ли знате да је богомољка добила име због специфичног положаја предњих ножица током мировања – склопљених као при молитви. 

Управо су ови екстремитети једно од најсавршенијих „оружја“ међу инсектима. 

Ровци су од давнина познати по свом музицирању.

Током летњих вечери, а нарочито након киша, мужјак се намести на улазу у своју јазбину и након што “наштима инструмент”, почиње љубавну песму. 

Штуке имају издужено тело, савршено прилагођено за веома брзо пливање. 

Када нападају плен достижу највеће убрзање од свих риба.

Лисичарка је јестива гљива, богата витаминима. 

Лако је препознатљива, али се може заменити са отровном врстом названом заводница.

„Додир и звук су два чула која могу да дочарају много више од погледа. Пренијети информацију на основу додира, а уз помоћ звука је посебна вјештина. Зато смо се и дуго припремали за овакву изложбу како би нашли најбољи начин да нарочито особама са посебним потребама опишемо како изгледа природа и жива бића у њој. Не само да их опишемо ријечима, већ и да доживе облик и текстуру кроз додир”, наводе аутори изложбе.

#изложба #Музеј Војводине #Нови Сад #Природа на додир #Природњачки музеј Црне Горе

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!