Нова изложба у Поклон збирци Рајка Мамузића – ”Плуралне стратегије”

У Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића, биће отворена изложба слика „Плуралне стратегије“, у среду, 4. октобра, у 19 часова.

културе.рс • 29. септембар 2023.

фото: Поклон збирка Рајка Мамузића

Ова изложба реализована је у сарадњи са Галеријом савремене ликовне уметности из Ниша.

Изложба обухвата дела тридест уметника који су стварали у другој половини двадесетог века.

Иако одабрана уметничка дела не наговештавају повезаност са темама које истражију, као различити истраживачки процеси, са различитим проблемским концептима, показетељи су сарадње и колективног деловања у оквиру свог времена, пружајући значајан материјал за истраживање развоја ликовне уметности на нашим просторима. 

На изложби су присутни наши истакнути уметници разноврсних стилских опредељења чијим радовима можемо пратити само део сложених кретања у сликарству ових простора седме и осме деценије.

Истовремено изложба „Плуралне стратегије“ представља и Галерију савремене ликовне уметности Ниш као значајну установу културе музејског карактера која у Официрском дому, Уметничком павиљону и „Салону 77” приређује изложбе домаћих и страних стваралаца и реномираних уметника средине двадесетог века.

На отварању ће говорити Владислав Шешлија, директор Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића, Емилија Билић, директорка Галерије савремене ликовне уметности Ниш и Радмила Костић, аутор изложбе.

Изложба се може погледати до 29. октобра.

#Галерија савремене ликовне уметности Ниш #изложба #Нови Сад #Плуралне стратегије #Поклон збирка Рајка Мамузића

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!