Нови број часописа за савремену културу Војводине „Нова мисао“

Летње доба је углавном у знаку тела и телесног, па и нова ”Нова мисао”, број 57, за јули и август 2023. године, тежи да читаоце разоружа ”писањем телом”, онако како то чини и Луиса Валенсуела, једна од најзначајнијих савремених књижевница из Аргентине, која је недавно посетила Нови Сад.

културе.рс • 17. октобар 2023.

КЦВ ”Милош Црњански”

Гостујући и Културном центру Војводине ”Милош Црњански”, у програму ”Уметник у фокусу”. Валенсула је изјавила: 

”Писање телом је једна врста стања, нешто у шта се урони. Жорж Сименон се затварао по седам дана у кућу да би се потпуно посветио писању романа, и ако не би успео да га за седам дана напише, сматрао је да је та књига пропала. Наравно, то није применљиво на друге књижевнике. У овој нашој стварности човек мора да плаћа рачуне и да се посвети и својим дневним обавезама, али свакако се пише и телом и тај процес се и подсвесно одвија у нама чак и док обављамо и те тривијалне ствари.”

О Валенсуели, женском идентитету и односима моћи у прози ове књижевнице пише Ксенија Билбија, професор латиноамеричке књижевности на Универзитету Висконсин- Медисон и преводилац Валенсуелине приче ”Промена оружја”, коју доносимо у овом броју. 

На њен текст се надовезује размишљање Мине Петрић о потенцијалима драматизације ове приповетке. 

У одељку прозе и поезије су још и прича ”Први” Фуата Севимаја, коју је превео Авдија Салковић, песме Анђеле ди Модуњо и Аде де Јудичибус, у преводу Миле Михајловић, као и две песме Зорана Славића.

Поводом капиталног издања Изабраних зенитистичких дела Културног центра Војводине „Милош Црњански” и Банатског културног центра из Новог Милошева, мини-темат овог броја ”Нове мисли” посвећен је зенитизму и зенитистима, који су се, како наводи Настасја Писарев у свом тексту ”Зенитизам или предузеће за уништење космоса и продуковање планета”, залагали ”за рађање нове поетике, оне која лежи у заумном или ванумном, далеко од смирене логике реализма и традиционалистички интониране књижевности.” 

Радован Влаховић, књижевник и директор Банатског културног центра из Новог Милошева развија причу о дугом путовању до Изабраних зенитистичких дела, о књижевној и културној клими која није била наклољена Љубомиру Мицићу, главном теоретичару и вођи покрета, и другим зенитистима, а затим следе кратки коментари о свакој од осам књига из Изабраних зенитистичких дела, које су заједно објавили Банатски културни центар из Новог Милошева и Културни центар Војводине ”Милош Црњански”.

Међу есејима издвајамо текстове о ликовној уметности: Јасна Кујунџић Јованов пише о ликовној критици Растка Петровића, а Горан Јуреша текст ”О малом мужјаку мора се бринути – психосексуалност у скулптурама Луиз Буржоа”, док Валентина Чизмар пише о техницизираној лепоти или естетизованој техници у свом погледу искоса на техноестетику Жилбера Симондона.

Што се тиче нових наслова, представљене су две књиге: Јелена Марићевић Балаћ пише приказ књиге Стојана Ђорђића Иманентна теорија књижевности: Пролегомена са приложеним аналитичким и критичким интерпретацијама, а Синиша И. Ковачевић представља књигу историчара Антуна Вучетића Студије из дубровачке прошлости – изабрани текстови.

На крају, ”Нова мисао” доноси и путопис Жикице Милошевића са чаробног Пута свиле, по траговима Александра Македонског, од Самарканда и Бухаре, преко Хиве и Каракалпакстана, до Ташкента.

#Културни центар Војводине #Милош Црњански #Нова мисао #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!