Нови Сад филм фестивал од 21. септембра

Млади редитељи из целог света и њихова актуелна остварења стижу у Нови Сад у оквиру новог филмског фестивала.

културе.рс • 28. август 2023.

фото: В. Величковић

Интернационални такмичарски фестивал првог и другог играног филма – Нови Сад филм фестивал – биће одржан од 21. до 24. септембра, на више локација у граду.

Под слоганом ”Улети у платно”, публика ће имати прилику да погледа више од 20 филмова, у више од осам селекција, а Нови Сад ће угостити младе редитеље, али и нека позната имена из света филма.

Директор фестивала Вања Хован сматра да Нови Сад има све предуслове за развој филмског стваралаштва, младих и зрелих аутора, и истиче да филмске темеље града чине светски награђивани филмски ствараоци. 

„Наша идеја је да људима из света филма у Новом Саду доведемо колеге са свих меридијана. Да направимо амбијент у којем би Новосађани имали прилику да се представе на домаћем терену, али и да размењују искуства и идеје са светом. Притом не мислим само на филмске ауторе, већ је наша идеја да укључимо што више људи из ове сфере – сниматеље, правнике, продуценте, дистрибутере и многе друге”, рекао је Хован.

Ове године Нови Сад филм фестивал обухватиће четири такмичарске селекције: главну, интернационалну селекцију првог и другог дугометражног играног филма, регионалну селекцију студентског кратког играног филма, националну селекцију средњошколског филма и Best pitch, селекцију у оквиру које се аутори првих и других играних филмова, а који су још увек у фази продукције или постпродукције, такмиче за новчана средства намењена развоју својих пројеката.

Програмски селектор интернационалне такмичарске селекције првог и другог играног филма, редитељ Никола Спасић истиче да је изузетно тешко доћи до првог, односно дебитантског филма, а ни касније није лакше доћи до наредног. 

Статистика каже да 80 одсто аутора првог филма никада не сними други филм.

фото: НСФФ

„Зато су иницијативе попут ових важне. Чињеница је да је у последњој деценији, и дуже, дебитантски филм највиталнија грана српског филма и да су то филмови који су у свету направили највећи успех. Ипак, већина тих аутора још увек нису снимили свој наредни филм. Сматрам да покретањем оваквог фестивала скрећемо пажњу и светске јавности на веома важну грану наше кинематографије и да нашим ауторима пружамо и подршку, и могућност за размену са колегама из света”, наглашава Спасић.

Поред такмичарских селекција, публика ће уживати и у ревијалном филмском програму. 

Селекција „А сад Нови“ посвећена је новим филмовима реализованим на територији Новог Сада и ауторима који су живот и рад везали за овај град. 

„Еко-филм“ намењен је остварењима која се баве једном од најактуелнијих тема савременог доба – питањима екологије и будућности наше планете, док дечји програм Фестивала доноси анимиране филмове, радионице и друге садржаје за најмлађе гледаоце. 

Поред тога, кроз филмски омаж присетићемо се најзначајнијих редитеља који су исписали историју филма, а који је ове године посвећен Жану Лику Годару, најзначајнијем представнику француског Новог таласа и једном од најрадикалнијих редитеља француске кинематографије.

Поред богатог филмског и музичког програма, Нови Сад филм фестивал угостиће значајне представнике ИТ индустрије. 

На панел дискусијама у оквиру „Индустрy“ дела програма, релевантни новосадски аутори и стручњаци у областима гејминга, анимације и других отвориће питања о међусобном утицају филма и нових технологија.

У оквиру свечаног отварања 22. септембра наступиће и Урбан&4 уз новосадски гудачки састав Камерата Нови Сад.

#Нови Сад #Нови Сад филм фестивал #филм

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!