Новосадске музичке свечаности од 18. октобра

Међународна манифестација посвећена уметничкој музици у нашој земљи, у организацији Музичке омладине Новог Сада, понудиће ове године публици девет концерата на којима ће наступити извођачи из Србије, али и из преко десет земаља Европе и света.

културе.рс • 15. септембар 2023.

фото: Андреј Грлић

Међу највећим звездама овогодишњег фестивала је легендарни пијаниста Иво Погорелић, који ће свирати као солиста на отварању Номуса, заједно са Војвођанским симфонијским оркестром и маестром Србољубом Динићем. 

Такође и српски виолиниста Станко Мадић, део је пробране уметничке екипе овогодишњег издања фестивала, као и Симфонијски оркестар РТС-а, под управом диригента Премила Петровића с којима ће, као солиста, Мадић и свирати.

Са традицијом дугом равно седамдесет година, Загребачки солисти, наступиће на Номусу с њиховим концерт-мајстором, виолинистом Сретеном Крстићем, као и с нашом сопранисткињом Соњом Шарић.

Од два концерта намењених камерном музицирању, први ће приредити музичка заједница састављена од изузетних музичара пореклом из шест земаља Европе и света, а чији је заједнички сусрет иницирао Мате Бекавац, словеначки кларинетиста, а други концерт одржаће Камерни ансамбл Номус.

Пијаниста Ратимир Мартиновић, извешће реситал с програмом у целости посвећеном музици Василија Мокрањца, поводом 100 година од његовог рођења.

На репертоару поменутих извођача налазе се нека од ремек-дела солистичке, камерне и оркестарске литературе уметничке музике. 

Такође, аутентични и савремени етно, џез, односно world music концерти, налазе се на овогодишњем фестивалском издању. 

Један од њих приредиће и ирански перкусиониста Мухамед Реза Мортазави који свира на традиционалним ударачким инструментима томбак и деф. 

Програми који излазе из оквира уметничке музике су и пројекти ПРЕДА – цимбалисте Маријуса Преде и његових синова и МАКЕДОНИСИМО – пијанисте Симона Трпческог и његових пријатеља и колега. 

У оба, кроз мешање народних и класичних инструмената и музичких стилова – уметничке, џез, савремене, салонске и етно музике уметници настоје да своје корене приближе савременој публици.

Програми Номуса ће се одржавати на три локације – у Синагоги, Градској кући и Српском народном позоришту.

Овогодишње издање НОМУС-а одржаће се од 18. до 26. октобра.

Улазнице за све догађаје су у продаји у Музичкој омладини Новог Сада, Католичка порта 2, радним данима од 9 до 14 часова и онлајн, на овом линку. 

https://ulaznice.muzickaomladina.org/rs/site/index . 

За пројекат ПРЕДА, карте се продају на благајни СНП-а према радном времену билетарнице.

#Иво Погорелић #Музичка омладина #Нови Сад #Новосадске музичке свечаности #НОМУС

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!