Објављена збирка изабране и нове поезије Милице Бакрач: „Хранитељ птица”

У оквиру едиције Добитница књижевне награде „Милица Стојадиновић Српкињаˮ, Културни центар Војводине „Милош Црњанскиˮ је 2023. године објавио збирку изабране и нове поезије Милице Бакрач, лауреаткиње књижевне награде „Милица Стојадиновић Српкињаˮ 2022. године.

културе.рс • 3. јул 2023.

фото: КЦВ Милош Црњански

Културни центар Војводине ову награду од 2009. године додељује песникињама за најбољу збирку поезије на српском језику, објављену између две манифестације „Милици у походеˮ.

Милица Бакрач је 2022. године награђена за збирку поезије „Господе, није нам хладно”, у издању „Златна гора издаваштвоˮ, Књижевна задруга српског народног вијећа, Никшић 2021. 

Део књижевне награде „Милица Стојадиновић Српкиња” је, дакле, и објављивање нове збирке поезије или избора из досадашњих збирки лауреаткиња.

Избор поезије Милице Бакрач и поговор за ово издање урадио је Зоран Ђерић.

Милица Бакрач, рођена је 1977. године у Никшићу, где је и дипломирала на Филозофском факултету на Одсеку за српски језик и књижевност.

Објавила је више од десет збирки поезије. 

Приредила је избор из поезије Петра Другог Петровића Његоша „Благо томе ко довијек живиˮ, избор из поезије Матије Бећковића „Имао се рашта и родитиˮ и избор из поезије Десанке Максимовић „Верујемˮ – Витез, Београд, 2016.

Заступљена је у више антологија поезије за одрасле и децу на српском говорном подручју.

За поезију је вишеструко награђивана, а добитница је и награде ,,Златна значка и плакета” Културно-просветне заједнице Србије за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе, као и награде града Суботице за изузетан допринос српској култури.

Ради као уредник програма у ЈУ „Захумље” у Никшићу.

#збирка поезије #Културни центар Војводине #КЦВ Милош Црњански #Милица Бакрач #Милица Стојадиновић Српкиња #Милици у походе #награда #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!