Округли сто о стваралаштву песника Миклоша Раднотија у КС „Свилара“

Округли сто „Последње песме Миклоша Раднотија” биће одржан у среду, 8. новембра, са почетком од 18 часова у Културној станици Свилара.

културе.рс • 6. новембар 2023.

фото: КС Свилара

Наслов предговора Александра Тишме за прво српско издање Раднотијевих „Борских бележница“ наслов је и округлог стола посвећеног овом великану поезије, чијих је девет песама које чине „Борске бележнице“ ушло у многе антологије светске поезије. 

Радноти је био заробљен у Борском логору за време Другог светског рата и био је члан тужне поворке „Усиљеног марша“ којим су немачки окупатори, желећи да логораше спроведу до Немачке, највећи број њих у току марша убили или изнурили до смрти. 

Такву је судбину, у новембру 1944. године доживео и сам Радноти, чије је тело ексхумирано из масовне гробнице код места Абда у Мађарској 1946. 

Уз остатке његовог тела, обележеног као „тело број 12“, налазио се и нотес са поруком исписаном на пет језика – „Овај нотес садржи песме мађарског песника Миклоша Раднотија“ и адресом у Будимпешти на коју се потенцијални налазач молио да нотес достави. 

То се и десило и тако данас знамо за Раднотијеве песме из ове збирке, које спадају у најпотреснија сведочанства ужаса које човек може приредити другом човеку.

Група логораша у току марша од Бора до Мађарске била је смештена управо у простору Ристићеве фабрике свиле у којој се данас налази КС Свилара, што даје посебан повод за организацију овог догађаја, који се приређује у недељи у којој је Радноти стрељан. 

Миклош Радноти био је мађарски Јеврејин, и као такав послат је на присилни рад у Борски логор.

О овом песнику људског страдања говориће Мирко Штарк – председник Јеврејске општине Нови Сад, Карољ Ковач – новинар, публициста и аутор неколицине филмова посвећене Раднотију и „Усиљеном маршу“, као и Драган Стојменовић – уредник Борске билбиотеке која је објавила неколико издања „Борских бележница“.

Раднотијеве песме говориће Југослав Крајнов, а модератор ће бити Лазар Јованов.

#Миклош Радноти #Нови Сад #округли сто #Свилара #холокауст

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Милић од Мачве: Једна од најкомплекснијих личности српске и југословенске ликовне уметности

21. јул 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!