Опера „Риголето” у СНП-у

Опера ,,Риголето” Ђузепа Вердија, под диригентском управом Микице Јевтића и режијом Александра Николића, биће изведена у среду, 20 марта, од 19 часова на сцени „Јован Ђорђевић” у Српском народном позоришту .

културе.рс • 19. март 2024.

фото: С. Дорошки / СНП

Карте је могуће купити онлајн или на билетарници позоришта.

Опера „Риголето” отвара централни део стваралаштва Ђузепа Вердија и уз опере „Трубадур” и „Травијата” сматра се његовим најуспелијим делом.

Опера је заснована на драми „Краљ се забавља“ Виктора Игоа и прати животну трагедију Риголета, дворске луде, који служећи осионом Војводи од Мантове потпирује његове најниже страсти и самим тим унесрећује људе, све док на њега не падне клетва унесрећеног оца грофа Монтеронеа и Риголето губи највредније што је имао – ћерку Ђилду, коју крије од поквареног друштва, којем и сам припада.

У данашњој инсценацији СНП-а, опера је премијерно изведена 2019. године у оквиру 1. оперског фестивала Operaria.

Редитељ Александар Николић истиче да је већина Вердијевих дела трпела забране, цензуре, налоге о преправкама…

„Верди, италијански Прометеј, у драми свог сапатника са стене види бриљантан материјал којим може да запали огањ истине у својој заједници. Верди је већ у детињству осетио ужасе и суровости политичких превирања, осетио је неправду и бескрупулозност моћника и њихових љубимаца. Осетио је гажење талента, снаге, виталности, вредног, лепог, чистог и поштеног – гажење чизмом миљеника моћних и корумпираних”, речи су редитеља Николића.

Публика ће бити у прилици да види Жељка Р. Андрића, који тумачи улогу Риголета, Стевана Каранца у улози Војводе од Мантове, као и Дарију Олајош Чизмић (Ђилда), Горана Крнету (Спарафучиле), Вишњу Радосав (Мадалена), Страхињу Ђокића (Монтероне), и др. потом Оркестар Опере СНП-а и мушки Хор Опере СНП-а, као и Балет СНП-а.

#Нови Сад #опера #Риголето #СНП #Српско народно позориште

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

25. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!