О новосадским грађанским ентеријерима крајем 19. и почетком 20. века вечерас у Галерији Матице српске 

Предавање ”Новосадски грађански ентеријери крајем 19. и почетком 20. века” у оквиру пратећег програма изложбе Поклон-збирка Драгише Брашована, биће одржано вечерас, са почетком у 19 часова у Галерији Матице српске.

културе.рс • 18. август 2023.

фото: ГМС

Предавање ће одржати Љиљана Лазић, музејска саветница Музеја града Новог Сада.

Када је у питању развој грађанске културе на подручју Србије, музејски фондови су најбогатији материјалом који потиче из друге половине 19. и прве половине 20. века.

Стога је ова епоха и најзахвалнија за проучавање присуства предмета примењене уметности у домовима урбаних средина. 

Грађанска класа се у Новом Саду почела развијати још крајем 18. века, а свој врхунац је доживела управо у наведеном раздобљу.

У свом излагању, Љиљана Лазић ће представити три ентеријера који данас више не постоје у свом оригиналном стању, али на основу фотографија и сачуваних предмета имамо увид у то како су изгледали. 

Налазили су се у ужем центру града – Грчкошколској, Дунавској и Железничкој улици – и припадали добростојећим грађанима с краја 19. и прве половине 20. века. 

Осим што потичу из различитих епоха, у питању су и три различита начина уређења домова: први представља пример како је једна домаћица крајем 19. века уређивала кућу, за уређење другог је ангажован професионални уметник-дизајнер, а трећи је слика унутрашњости дома једног колекционара и љубитеља уметности.

Љиљана Лазић је историчарка уметности и музејска саветница у Музеју града Новог Сада, која руководи збиркама националне и стране ликовне и примењене уметности. 

Свој музеолошки рад је усмерила у правцу истраживања културне историје Новог Сада, ликовне и примењене уметности од 18. до средине 20. века. 

Током претходних деценија била је аутор бројних изложби, међу којима су Папирни театар; Сецесија у Новом Саду; Јерменска црква у Новом Саду, као и стручних текстова. 

Добитница је једне ICOM-oве и две Валтровићеве награде.

#Галерија Матице српске #Љиљана Лазић #Нови Сад #Новосадски грађански ентеријери #предавање

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Цвеће за Антонију: Сава Шумановић кроз сећање Антоније Ткалчић

3. септембар 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Креирање серија: Нови студијски програм на АУНС

20. септембар 2024.

сећања >

Како је основана једина српска гимназија у Угарској?

8. октобар 2024.

имате вест?
пишите нам!