Петер Хандке почасни председник Фондације „Александар Тишма”

Писац и нобеловац Петер Хандке је на предлог Управног одбора Фондације „Александар Тишма” прихватио да буде почасни председник Фондације, чији је активни члан жирија за Међународну награду за књижевност био од оснивања 2016. године.

културе.рс • 28. јун 2023.

фото: Википедија

У разговору са Андрејом Тишмом је истакао да жели да дâ лични допринос новом објављивању и читању Александра Тишме у свету и помогне рад Фондације, јер сматра да је Тишма један од највећих европских писаца коме се често враћа. 

Пре скоро двадесет година Петер Хандке је написао следеће: 

„Кад год сам читао његове књиге које говоре само о жртвама и џелатима, мислио сам: Да, тако је – и желео сам да га следим у сопственом раду. Само су мој језик, моји снови, па и моје слике на делу већ са првим реченицама хтели другачије – је ли то утопијско у мени неискорењиво? Али Тишма и његове књиге за мене остају случај светлости или дела за стање не само данашњег него света уопште.”

Управни одбор је изабрао једног од најугледнијих аустријских писаца Карл-Маркуса Гауса за новог члана жирија. 

Карл-Маркус Гаус, аустријски савремени писац, есејиста и уредни,  живи у Салцбургу. 

Од 1991. Гаус је главни уредник књижевног часописа Литератур унд Критик. 

Његове књиге преведене су на више страних језика и добиле су велики број награда, међу којима су: Награда „Шарл Вејон”, Аустријска уметничка награда за књижевност, награда „Јохан Хајнрих Мерк”, награда „Жан Амери” и Лајпцишка књижевна награда за европско разумевање. 

Карл-Маркус Гаус примљен је 2006. године за члана Немачке академије за језик и поезију.

Жири за награду „Александар Тишма” у саставу Илме Ракузе (Швајцарска), Матијаса Енара (Француска), Карл-Маркуса Гауса (Аустрија), Владиславе Гордић Петковић (Србија) и Ласла Мартона (Мађарска) ће 24. јуна 2024. године трећи пут изабрати новог лауреата. 

Претходни добитници овог угледног признања су Ласло Дарваши и Давид Албахари.

#награда Александар Тишма #Нови Сад #Петер Хандке #Фондација Александар Тишма

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!