Поводом деведесет година од отварања Музеја Матице српске, вечерас предавање Тијане Палковљевић Бугарски у ГМС

У години када се обележавају велики јубилеји - 175 година од оснивања Галерије Матице српске и 65 година од пресељења у зграду на данашњем Тргу галерија, обележава се још један јубилеј.

културе.рс • 11. јул 2023.

фото: ГМС

Пре деведесет година, за јавност је отворен Музеј Матице српске.

О оснивању Музеја са фокусом на 1933. годину када је Музеј први пут отворен, говориће на вечерашњем предавању др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске.

Иницијатива о отварању музеја за јавност трајала је десетак година, а одлука о оснивању Музеја донета је 30. марта 1933. године. 

Фрања Малин истакао је разлоге оснивања музеја који ће „доказати активност и виталност Матице српске, вршити корисну улогу у животу нашег народа, дефинисати музејску делатност и Матици осигурати сталну припомоћ града, бановине и државе“. 

Исте године, 9. јула, Музеј је отворен за јавност формирањем Сталне поставке и покретањем изложбене активности, као доказ тријумфа српске уметности и културе. 

Фрањи Малину је са пуним поверењем поверена дужност кустоса и управника првог музеја у Новом Саду, коју је са великим успехом обављао до избијања Другог светског рата. 

Како је изгледала припрема Музеја за отварање и на који начин је Фрања Малин посматрао колекцију и рад Музеја имаћете прилику да чујете од др Тијане Палковљевић Бугарски, музејске саветнице и ауторке нове монографије о Галерији ”Понос нације – 175 година Галерије Матице српске”.

Догађај почиње у 19 часова.

#Галерија Матице српске #културе.рс #Музеј Матице српске #Нови Сад #предавање #Тијана Палковљевић Бугарски

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

25. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!