Почиње недеља визуелне уметности на Калеидоскопу културе

Шест изложби почиње предстојеће недеље у Новом Саду, у оквиру актуелног шестог Калеидоскопа културе.

културе.рс • 25. септембар 2023.

фото: В. Величковић

Сава Шумановић, Милан Коњовић, Миленко Шербан, Зора Петровић, Милена Павловић Барили, Оља Ивањицки, Мића Поповић, Владимир Величковић, Марина Абрамовић, Каталин Ладик, Раша Тодосијевић, само су неки од имена чија ће се дела наћи на изложби „Од Коњовића до Марине Абрамовић“, Галерије БелАрт. 

Према концепту аутора, ликовног критичара Саве Степанова, изложба ће обухватити велики број дела највећих српских уметника, а замишљена је као преглед најзначајнијих збивања у српској модерној уметности током протеклих сто година. 

Изложба ће бити отворена у суботу, 30. септембра, када ће посетиоци имати прилике да исте вечери, на истом месту, у Дистрикту, погледају још две интересантне поставке.

фото: ЕПК

У питању изложба о једном индустријском наслеђу „Дух места – први век Дистрикта“ и највећа интерактивна скулптура у Србији „Срце“, које су публици требале бити представљене прошлог викенда, али су из безбедносних разлога, због потенцијалних временских непогода, померене на следећи викенд.  

погледајте још

Док ће „Дух места – први век Дистрикта“, мултимедијална и стална поставка подељена у шест фаза приказати турбулентну стогодишњу историју тог простора, скулптура „Срце“, ауторке др Милијане Комад је прва топлотна интерактивна скулптура на свету и највећа у Србији.

У уторак, 26. септембра, у Дистрикту ће бити отворена изложба фотографа Владимира Величковића, која ће кроз више од 300 радова представљати ретроспективу Новог Сада као носиоца титуле Европске престонице културе, од припрема до реализације пројекта, односно претходних шест година.  

фото: ЕПК

Док ће Културна станица Свилара, у петак, 29. септембра представити изложбу српских и кинеских уметника „Најбоље од светске наиве“, у Културној станици Буковац, ће у уторак, 26. септембра бити представљени радови младог српског сликара Александра Бајуновића.  

фото: ЕПК

Изложба „Најбоље од светске наиве“ доноси радове уметника Јана Хусарика, Розалије Марков, Зузане Халупове и Мартина Јонаша уз које ће бити представљени и кинески уметници. 

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан.

#Европска престоница културе #Калеидоскоп #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!