Предавање о Драгиши Брашовану и урбанистичком развоју Новог Сада у Галерији Матице српске

Предавање ”Драгиша Брашован и урбанистички развој Новог Сада у двадесетом веку”, у оквиру пратећег програма изложбе Поклон-збирка Драгише Брашована, биће одржано у петак, 9. јуна.

културе.рс • 5. јун 2023.

фото: Галерија Матице српске

Са почетком у 19 часова, у Галерији Матице српске, архитекта Дарко Полић ће, као практичар и теоретичар сагледати рад Драгише Брашована.

”Утицај стваралаштва архитекте Драгише Брашована на урбанистички, просторни и целокупни културни развој наших градских средина није недовољно истражен. У његовом стваралаштву доминантна је готово емотивна посвећеност свим сегментима пројектовања и реализације која, без сумње, снажно усмерава естетику и развој непосредног урбаног окружења. Град Нови Сад, осим анализе већине појединачних објеката, није довољно јасно и недвосмислено вредновао допринос Брашованове архитектуре лепоти и вредности градских простора и идентитету града у целини”, наводи се у позиву.

Др Дарко Полић је дипломирао, магистрирао и докторирао на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. Запослен је у ЈП „Урбанизам“, Завод за урбанизам Нови Сад на радном месту урбо – просторни планер. 

Члан је Друштва архитеката Новог Сада, Удружења архитеката Србије, Удружења урбаниста Србије, Удружења Војвођанских урбаниста, Центра за архитектуру Београда и Инжењерске коморе Србије са лиценцом урбанистичког планера. 

Полић је аутор и коаутор више научних и стручних радова објављених у Србији, Италији, Ирској и Шпанији. Аутор је текста у каталогу Поклон-збирка Драгише Брашована.

#Галерија Матице српске #Драгиша Брашован #изложба #Поклон збирка Драгише Брашована #предавање

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!