Предавање о српским добровољцима из Боке Которске у Дому војске

Предавање ”Српски добровољци из Боке Которске и њихово насељавање у војвођанске области (1914 – 1941.)”, биће одржано у петак, 22. децембра, са почетком у 19 часова у Великој сали Дома Војске Србије.

културе.рс • 16. децембар 2023.

Историјски архив у Панчеву, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

О овој теми говориће др Милан Мицић, историчар, генерални секретар Матице српске и председник Савеза Удружења потомака и поштовалаца српских ратних добровољаца 1912-1918.

Поздравну реч упутиће Миодраг Кузмановић, Удружење  „Обилић 1912-1918“.

Предавање говори о Србима – добровољцима  који су у време Великог рата били добровољци у војскама Краљевине Црне Горе (Бокељски добровољачки батаљон) и Краљевине Србије.

У питању је српско становништво из географске Боке Которске, али и из племенских општина из околине Будве и Котора: из Грбља, Паштровића, Побора , Маина и Брајића.

Са историјом уже Боке блиско су повезане и историје околних приморских области, почевши од Грбља са Будвом на југоистоку, до Конавала са Цавтатом на северозападу.

После Првог светског рата ови добровољци насељавани су углавном у Банату у  колонијама Ковин, Банатско Ново Село, Банатско Карађорђево, Руско Село, Војвода Степа…

Улаз је слободан.

#дом војске #историја #колонизација #Нови Сад #предавање #српски добровољци

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

25. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!