Предавање о српским добровољцима из Далмације у галерији Прометеј

На овом предавању биће речи и о њиховом насељавању у војвођанске области у периоду од 1914. до 1941. године.

културе.рс • 8. децембар 2023.

извор: Политика

Догађај је заказан за понедељак, 11. децембар, у 19 часова у галерији Прометеј, Светозара Милетића 16.

Током Великог рата ( 1914- 1918) Срби из Далмације мобилисани у аустроугарску  војску предавали су се српској и руској војсци за време ратних операције. 

Део њих ступио је у редове српске војске и учествовао у борбама 1915. године , повлачењу преко Албаније и у борбама на Солунском фронту или у рату на добруџанском фронту.

По завршетку рата били су са својим мештанима- колонистима колонизирани у Војводину, створили су насеље Светићево у Бачкој , учествовали у формирању Кулског Соколца (Липара), имали значајну улогу у јавном животу колоније Војвода Степа у Банату али су се насељавали и појединачно у бројне колоније у Банату и Бачкој.

Предавање ће одржати др Милан Мицић, историчар, генерални секретар Матице српске и председник Савеза Удружења потомака и поштовалаца српских ратних добровољаца 1912-1918.

Поздравну реч упутиће Јовица Брчин, Удружење „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад.

 У уметничком делу програма наступиће гуслар Петар Мишовић.

Улаз слободан.

#галерија #Далмација #Нови Сад #Прометеј #српски добровољци

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

”ФисКултура без граница”: Лето на Тргу галерија у духу Олимпијских игара

25. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложба ”Ризик” у Галерији АУНС

6. јул 2024.

сећања >

„Тешко је познати живот, а сликати је лако”: Чудесни свет Илије Босиља 

12. јул 2024.

имате вест?
пишите нам!