Предавање ”Поетика простора: Салон као сусрет приватног и јавног” данас у Галерији Матице српске

У оквиру пратећег програма изложбе Поклон-збирка Драгиша Брашована у Галерији Матице српске, вечерас ће бити одржано предавање под називом ”Поетика простора: салон као сусрет приватног и јавног”, које ће одржати филозоф Горан Вујков.

културе.рс • 28. јул 2023.

фото: ГМС

Контекст „приватног“ и „јавног“ мењао се кроз историју друштва. 

Политички и економски утицаји једне епохе обликовали су промене друштвених пракси, те се иуметност и култура мењала сходно тим променама. 

Модерно доба у Европи од XVII до XX века је просторе приватности ширило и обликовало у настојању да промени дотадашње нормативе живота у заједници, не нарушавајући постојећу структуру. 

На овом предавању биће сагледано питање приватности кроз културну историју салона који су служили као места јавног и приватног окупљања водеће класе, а у којима се расправљало о политици, уметности и култури. 

Кроз предавање ће бити анализирана структура приватног и јавног дискурса кроз салон. 

”Феноменолошки, препознаћемо својеврсну поетику салонског простора који је дефинисао културни иуметнички развој широм Европе. Од краљевске и црквене резиденције, преко салона и кафетерија, до данашњег дневног боравака. Указаћемо на јавне културне и друштвене везе које су формирале историју приватног живота, али и понашања, навике, потребе и укусе”, наводи се у позиву.

Догађај почиње вечерас у 19 часова. 

#Галерија Матице српске #изложба #Нови Сад #Поклон-збирка Драгиша Брашована

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!