Предавање у оквиру изложбе „Пшеница – Од њиве до трпезе“ вечерас у Музеју Војводине

Вечерас у 20 часова, као пратећи програм изложбе "Пшеница – Од њиве до трпезе" биће одржано предавање "Пшеница – интересантно/неинтересантно".

културе.рс • 16. август 2023.

фото: културе.рс

Предавач је Александар Медовић, археоботаничар и један од аутора поменуте изложбе.

О пшеници се могу испричати многе приче.

Оне могу занимати само одређене групе људи у једном друштву, али и најширу публику. Могу бити досадне, попут статистичких података везаних за то у којим државама се производи највише пшенице, али и где се ту налази наша житница „која би могла да нахрани пола Европе“.

Када се каже пшеница, сви размишљамо у једнини.

Међутим, колико заиста постоји врста пшенице?

Каква је веза између пшенице, урме и песка и зашто су се поједини ратари у антици онесвешћивали кад су вадили зрно ове драгоцене биљке из подземних складишта?

Посетиоци ће током предавања имати прилику да учествују у занимљивој радионици – биће пипаво и веома лепљиво, најављују из Музеја Војводине, напомињући да то није једино изненађење које вас очекује.

#изложба #Музеј Војводине #Нови Сад #предавање #пшеница

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!