Представа ”Усуд по Григорију” Народног позоришта Приштина у СНП-у

Представа ”Усуд по Григорију” Народног позоришта Приштина биће изведена на Камерној сцени Српског народног позоришта у среду, 27. септембра, са почетком у 20.30 часова.

културе.рс • 23. септембар 2023.

фото: Матица српска

Драма „Усуд по Григорију” Милоша Латиновића, писца и директора „Битеф театра” из Београда је, не само, враћање дуга великом књижевном претходнику Григорију Божовићу (1880–1945), и подсећање на његово значајно стваралаштво, већ и велика опомена друштву у целини, да се никада више не понове тако сурови обрачуни и страдања изузетних српских стваралаца, а на основу измишљених оптужница и режимских смицалица. 

Ова драма прати животни усуд једног од назначајнијих српских писаца између два рата, који је још и називан „косовским Андрићем” због своје посвећености темама из Старе Србије које је оваплотио у више дела међу којима су „Приповетке”, „Путописи” али и краћи записи о људима и догађајима објављени у ондашњој “Политици”. 

Божовић је радио као професор Призренске богословије, предавао је и у Битољској гимназији, био је биран за народног посланика, председник београдског Пен клуба, а доживео да га ненародни суд, неке нове идеологије, прогласи за издајника и стреља у Београду 1945. године. 

#драма #Матица српска #Народно позориште Приштина #Нови Сад #представа #Српско народно позориште #Усуд по Григорију

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!