Представом ”Путујуће позориште Шопаловић” Новосадско позориште затвара сезону 13. јуна

Представом ”Путујуће позориште Шопаловић”, Новосадско позориште затвара сезону 13. јуна.

културе.рс • 12. јун 2023.

фото: Марија Ердељи

Драма Љубомира Симовића, једно од најистакнутијих дела српске драмске литературе 20. века, праизведба на мађарском језику. 

Представа је настала захваљујући сарадњи Новосадског позоришта и студената завршне године Академије уметности у Новом Саду. 

Биће изведена на Великој сцени Новосадског позоришта у уторак, 13. јуна од 19.00 часова и има симултани превод на српски.

Редитељка Маргарета Табороши истиче да је у питању потресна прича о улози позоришта и уметности у ратним временима, радња се одвија у Ужицу, за време Другог светског рата, када вешања, погубљења и кажњавање грађана представљају свакодневицу за време немачке окупације. 

”Локалне снаге тајно организују отпор – глад и неимаштина су се увукли у животе људи. У овој неизвесној атмосфери путујућа трупа Шопаловић стиже да изведе драму „Разбојници“ Фридриха Шилера. И животи глумаца и Ужичана на данашњи дан ће се, неповратно, променити. Колико год мештани лоше гледали на долазак глумаца, њихову уметност и веру у уметност, један дан боравка у граду утиче и одражава се на стварни живот. Застрашује и уздиже у исто време“, наглашава редитељка.

#Љубомир Симовић #Маргарета Табороши #Нови Сад #Новосадско позориште #представа #Путујуће позориште Шопаловић

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!